Kategoriat: 
Puheenjohtajan palsta

Kannattaa kuulua

Sopiihan se, kuuluu toimenkuvaan. Vastausten tueksi minulla on käytössäni kaikki liitossa vuosien varrella kerätty tutkimustieto ja liiton demokraattisesti päättämät linjaukset, joita usein tarvitaan eläinlääkärien suulla puhuttaessa. Tarvittaessa voin kysyä neuvoa hallitukselta, jossa istuu kollegoja monilla eri mandaateilla ja monenlaista asiantuntemusta edustaen. On tärkeää, että eläinlääkärien äänellä puhuu meidän yhteinen liittomme, jonka sääntöihin kaikki ovat sitoutuneet.

Eläinlääkäriliitto on arvostettu alan toimija, jonka koetaan edustavan eläinlääkärikuntaa laajasti monessa eri asiassa. Teemme työtä sen eteen, että tämä arvostus säilyy ja saamme ylläpidettyä myös edustavuuden. Mitä useampi eläinlääkäri kuuluu liittoon, sitä paremmin voimme puhua kaikkien puolesta.

Miksi Eläinlääkäriliittoon kannattaa kuulua? Vastauksia yritämme viestiä jäsenille ja mahdollisille liittymishalukkaille pitkin vuotta. Jäsenmaksukirjeen mukana lähtee Eläinlääkäriliittoon kuuluminen kannattaa! -esite, jossa kerrotaan jäsenetuihin kuuluvan neuvontaa, vakuutukset, Eläinlääkärilehti, jäsenkirje, Puhti-palvelut, Eläinlääkäripäivät ja muuta koulutusta jäsenhintaan sekä paljon muuta.

On tärkeää kertoa, mitä kukin jäsen voi jäsenyydestä saada konkreettisesti itselleen. Yhtä tärkeää on pohtia, mitä kaikkea voimme saada aikaan, kun yhdistämme voimamme ja toimimme yhdessä yhteiseksi hyväksi ja heikoimpien puolesta. Esitteessämmekin kerrotaan: Joukkovoima ja vaikuttava eläinlääkäriääni syntyvät yksittäisten eläinlääkärien liittymisestä yhteiseen joukkoon.

Liiton jäsenyyden voi mieltää vakuutukseksi, jollaisia useimmilla meistä on eri tarkoituksiin. Voi kuulua liittoon ja tietää, että apua on saatavilla työelämän pulmatilanteissa ja silti toivoa, ettei niitä tule. Ja vaikkei itse esimerkiksi juristin neuvontaa käyttäisi, sitä on tarjolla apua tarvitseville.

Yhdessä voimme myös tuottaa tietoa, joka on hyödyksi koko ammattikunnalle. Tiedolle on valtavasti käyttöä. Sen lisäksi, että tieto on välttämätöntä liiton toiminnan pyörittämisessä ja kehittämisessä, tietoa tarvitsevat muutkin kuin liiton päättäjät ja toimisto. Vähintään kuukausittain kaivamme esille tietoa erilaisista kyselyistämme ja jäsenrekisteristämme jäsenelle, toimittajalle tai viranomaiselle. Näin voimme vaikuttaa eläinlääkärien asioihin montaa eri kautta. Kuka tämän tärkeän tiedon kerää, ellei liitto?

Liittona voimme vaikuttaa myös erilaisissa työryhmissä ja lausuntoja antamalla. Ilman liittoa olisi vaikeaa päättää, kuka työryhmissä edustaa ja millä mandaatilla tai millä tiedoilla ja taustatyöllä lausuntoja laaditaan. Liiton edustaja tai lausunnon antaja on aina myös velvollinen perustelemaan jäsenistölle eteenpäin viemänsä kannat.

Aika ajoin liitosta tiedustellaan, voisiko liiton jäsenyydestä poimia vain tiettyjä asioita: kenties lehti ja Fimnet-osoite? Ehkä tarvitsen vain Eläinlääkäripäivien alennuksen ja vastuuvakuutuksen, mutta en juristineuvontaa? Tällainen räätälöity jäsenyys ei kuitenkaan ole mahdollinen. Jäsenmaksujärjestelmässä pyritään ottamaan huomioon jäsenten erilaiset tulot ja elämäntilanteet. Monimutkainen järjestelmä on kuitenkin uudistuksen tarpeessa ja asia noussee esiin uudella valtuuskuntakaudella.

Tänä syksynä elämme historiallisia aikoja eläinlääkärien kannalta. Eduskunnassa ovat käsittelyssä eläinlääkintähuoltolaki, eläinten hyvinvointilaki ja eläinlääkärien erikoistumiskoulutukseen liittyvät lainsäädäntömuutokset. Liitto on kaikkia näitä pyrkinyt edistämään jo vuosia ja on hienoa, että asiat viimein menevät eteenpäin. Kaikkiin näihin lakimuutoksiin vaikutetaan loppuun asti.

Myös liiton toimistolla tapahtuu tänä syksynä paljon: Eläinlääkäripäiviä valmistellaan, vaalit ovat meneillään ja uutta viestintäpäällikköäkin rekrytoidaan. Samalla jatketaan vaikuttamista, edunvalvontaa, sidosryhmien tapaamista ja haastattelupyyntöihin vastaamista.

Demokratia vaatii tekoja. Toivon, että jokainen jäsen käyttää äänensä juuri alkaneissa valtuuskunnan vaaleissa. Vaikuttamisen aika on nyt. Mikään muu taho ei aja eläinlääkärien asioita. Meidän on tehtävä se itse. Millaisen Eläinlääkäriliiton sinä haluat?

Aktiivista vaalisyksyä!

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 6/2022.

Katri Kiviniemi

Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja

Jaa Lehti

Työttömyysturvan heikennykset

Jäsenille
Kategoriat: 
Edunvalvonta ja työhyvinvointi

Tutkimus broilerien kolibasilloosirokotusten vaikutuksista kuolleisuuteen

Kategoriat: 
Ajankohtaista Ruokaviraston tutkimuksista

Eläinlääkäri eläinten hyvinvoinnin edistäjänä

Kategoriat: 
Pääkirjoitus