Kategoriat: 
Ajankohtaista Ruokaviraston tutkimuksista

Patogeenista Enterococcus cecorum -bakteeria broilereilla

Ensimmäisen kerran tätä tautia (enterococcal spondylitis) todettiin Suomessa vuonna 2018. Enterococcus cecorum on siipikarjan suoliston normaaliflooraan kuuluva bakteeri, joka voi olla muiden enterokokkien tavoin opportunistinen patogeeni olosuhdeperäisissä sairauksissa kuten napa-ruskuaispussintulehduksessa.

Eräät patogeeniset E. cecorum -kannat kykenevät aiheuttamaan broilereilla epidemioita, joissa lintujen tyypillisiin oireisiin kuuluvat kuolleisuus 2–3 viikon iässä sekä liikuntavaikeudet 4–5 viikon iässä. Näkyvin oire voi olla lintujen istuminen jalat eteenpäin sojottaen (kinky back-tyylisesti) selkäytimeen kohdistuvasta paineesta johtuen.

Obduktiossa todetaan perikardiitti ja yleisinfektio sekä taudin edetessä spondyliitti liikkuvassa selkänikamassa sekä kondriitti ja osteomyeliitti reisi- ja sääriluun päissä. Myös hepatiitti ja artriitti ovat mahdollisia ja teurasiässä linnuilla voidaan todeta tavallista enemmän askitesta.

Patogeeninen E. cecorum leviää verenkiertoon ja tarttuu erityisesti nivelissä esiintyviin OCD-muutoksiin (osteochondrosis dissecans), joita esiintyy broilereilla yleisesti nopeasta kasvusta johtuen.

Bakteerin leviämistavoista ei ole saatu täyttä varmuutta, ja epidemiat tulee selvittää tapauskohtaisesti. Bakteeri voi kuitenkin aiheuttaa tilalla toistuvia taudinpurkauksia, jonka vuoksi taudinehkäisyn tärkein keino on erityisen huolellinen erätaukosaneeraus tuhoeläintorjunta huomioiden.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 2/2023.

Suvi Lehtoniemi

Kirjoittaja työskentelee erikoistutkijana Ruokavirastossa.

Jaa Lehti

Kenpä tietäis sen

Kategoriat: 
Pääkirjoitus

EU-tuontivaatimusten koulutusta Länsi-Afrikassa

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Eläinlääkärinä työsuhteessa vai itsenäisenä yrittäjänä?

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli