Ruokavirasto valppaana ympäri vuoden
Ruokaviraston näytekylmiöt Helsingin, Kuopion, Seinäjoen ja Oulun toimipaikkojen yhteydessä ja erilliset kylmäkontit Loimaalla, Iisalmessa ja Joensuussa ovat nyt asiakkaiden käytössä.
Kylmiöihin voi viedä alle 100 kg painavia ohjeiden mukaan pakattuja eläinnäytteitä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Ota aina ennen näyt- teen viemistä yhteyttä numeroon 029 520 4919, niin saat tarvittavat ohjeet muun muassa kuljetusten tilaamisesta ja tarvittaessa tarkemmat ajo-ohjeet ja ovikoodin.
……..
Lehmien selluliitti ei suinkaan ole kosmeettinen ongelma. Selluliitilla tarkoitetaan sidekudoksen vakavaa bakteeritulehdusta. Tulehdus saa alkunsa ihon tai limakalvon haavoista, jotka voivat olla hyvin pieniäkin. Tulehdus etenee nopeasti ja aiheuttaa alkukohtansa läheisyydessä voimakasta turvotusta ja kipua.
Yleisoireena voi olla kuumetta ja mikäli tulehdus on suussa, voi eläimellä olla myös yskää, hengitysvaikeuksia, kuolaamista ja syömättömyyttä. Eläin voi menehtyä äkillisesti verenmyrkytyksen seurauksena tai se voidaan joutua lopettamaan muutamassa päivässä.
Tulehduksen aiheuttajabakteerit ovat ihon ja limakalvon normaaliflooraa, kuten streptokokkeja, Trueperella pyogenes ja Fuso- bacterium sp., usein bakteeriviljelyssä on sekakasvua.
Avauksissa vakavaa selluliittia todetaan naudoilla yksittäisiä tapauksia melko harvinaisena. Suusta alkavassa tulehduksessa limakalvovaurion aiheuttajana voi olla rehussa ollut terävä esine tai kasvinosa, tai esimerkiksi annostelijalaite, jolla on annettu magneetti tai bolus.
Poikimahalvauksen ehkäisyyn annettava kalsiumbolus voi myös mahdollisesti joskus jäädä alkavan halvauksen takia nielemättä ja aiheuttaa tulehduksen nielun takaosan alueelle.
Ruokavirastossa on todettu kuolioiva nielutulehdus ja selluliitti parin viime vuoden aikana muutamalla vastapoikineella lehmällä. Oireita olivat voimakas turvotus leuan alla ja kaulassa, kuume ja syömättömyys. Avauksessa todettiin syvällä nielussa kurkunpään vieressä kuolioitunut limakalvoalue ja siitä syvälle kudoksiin edennyt tulehdus, voimakas turvotus ja paha haju. Lisäksi todettiin aspiraatiopneumonia.
Selluliittia ja ajotulehduksia eli flegmoneita todetaan lehmillä satunnaisesti myös muualla pehmytkudoksissa, kuten jaloissa. Tulehdus voi levitä nahanalaiskudoksessa rajoittamattomasti ja aiheuttaa koko jalkaan voimakkaan turvotuksen yleisoireineen. Tavallinen tartuntaportti on kintereen tai etupolven hiertymät, joiden seurauksena kuitenkin useimmiten kehittyy sidekudoksen rajaama paise. Hoitamaton sorkkavälin ajotulehdus voi myös levitä laajemmalle alueelle.
Flegmoni tai selluliitti voi saada alkunsa myös epähygieenisistä injektioista ja pistohaavoista. Esimerkkitapauksen uudehkossa suuressa lypsypihatossa todettiin lyhyen ajan sisällä usealla lehmällä voimakas koko jalan turvotus.
Lehmiä kuoli ja jouduttiin lopettamaan. Tutkittavaksi lähetetyllä lehmällä todettiin koko takajalassa aina utareen reunaan ja vatsan alle ulottuva voimakas nahanalainen pöhöinen, märkäinen tulehdus, joka ulottui myös lihasten väliseen sidekudokseen ja paikoin myös lihaksiin.
Iho- ja sorkavaurioita ei kuitenkaan todettu ja ajotulehduksen syy jäi epäselväksi. Kudoksista eristettiin T. pyogenes ja bakteerisekakasvua.
Kuvassa on kylmäkontti obduktionäytteille. Kuva: Ruokavirasto.
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 2/2021.
Heini Gröning, Teija Kokkonen ja Paula Syrjälä
Kirjoittajina ovat tutkija Heini Gröning sekä erikoistutkijat Teija Kokkonen ja Paula Syrjälä