Tuontikoiran LOIStavia tuliaisia
Libyasta puutteellisin tuontipaperein tuodulla nuorella koiralla todettiin yhteensä neljä erilaista loistuliaista. Ulkoloisista näkyvin oli voimakas Ctenocephalides felis kirpputartunta, ja koirassa oli runsaasti tuoreita puremajälkiä. Kirppujen lisäksi turkissa todettiin useita Rhipicephalus sanguineus sensu lato puutiaisia, tuttavallisemmin ruskeita koiranpunkkeja.(R. sanguineus sensu lato).
Ruskea koiranpunkki selviää myös suomalaisessa sisätilalämpötilassa, ja koska sen elämänkierto voi tapahtua kokonaan sisätiloissa, voi trooppisenkin kannan ajatella menestyvän myös Suomessa, erityisesti ilmastonmuutoksen nostaessa keskilämpötiloja. Puutiaisen ei ole osoitettu kantavan borrelioosia, mutta se voi kantaa mukanaan useita koirien tartuntatauteja.
Ulkoloisten lisäksi koiralla todettiin hyvin voimakas suolistoloistartunta. Mahalaukussa ja ohutsuolessa todettiin hyvin runsaasti aikuisia loisia, ja myös ulosteessa oli huomattavan runsaasti madonmunia. Myös suolistoloisissa todettiin kaksoistartunta, tällä kertaa Toxocara canis suolinkaisen sekä Di pylidium caninum heisimadon toimesta.
Dipylidiumheisimadot ovat yleisesti pratsikvantelille herkkiä, tosin Yhdysvalloissa on kuvattu resistenssiä joitakin vuosia sitten. Löydös viittaa siihen, että koira ei ole saanut ekinokokkilääkitystä tai madot ovat olleet resistenttejä. Dipylidium caninum leviää Ctenocephalides felis kirppujen välityksellä ja voi tarttua myös ihmisiin.
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 5/2021.
Henna Pekkarinen
Kirjoittaja on eikoistutkija Henna Pekkarinen.