Uusin voimin tähän vuoteen
Karola Baran aloittaa maaliskuun puolivälissä. Erilaisia vaihtoehtoja liiton johtamisen käytännön toteuttamiseen punnittiin huolella ennen rekrytointia. Lopputuloksena uusi toiminnanjohtaja on myös liiton tytäryhtiöiden, Fennovetin ja Tilipalvelu Ellin, toimitusjohtaja. Tavoitteena on saavuttaa aiempaa enemmän synergiaa liiton ja tytäryhtiöiden välille ja tehdä päätöksiä koko liittokonsernin eduksi. Toivotan Karolan lämpimästi tervetulleeksi joukkoon työskentelemään eläinlääkärien hyväksi!
Liitto täyttää syksyllä pyöreitä vuosia: kunnioitettavat 130 vuotta tulee täyteen. Juhlia ei suunnitella, mutta eläinlääkärien etujen ajamista ja toiminnan kehittämistä jatketaan tänäkin vuonna.
Vuodenvaihteeseen ajoittui liiton kannalta hyvin merkittäviä lausuntopyyntöjä. Eläinten hyvinvointilaista liitto lausui tammikuun puolivälissä. Uusi eläinlääkintähuoltolaki tuli lausunnolle joulukuun lopulla ja aikaa lausumiseen on helmikuuhun. Lain valmistelussa liitto on ollut tiiviisti mukana työryhmätyöskentelyn kautta lähes kahden vuoden ajan ja liitto onkin monelta osin tyytyväinen lakiluonnokseen. Eläinlääkintähuollon tulevaisuustyöryhmä ja hallitus valmistelevat lausuntoa ja myös jäsenten mielipidettä kuullaan 9.2. järjestettävässä jäsenillassa.
Alkuvuonna järjestetään myös aluevaalit. Lehden ilmestyessä ensimmäiset hyvinvointialueiden aluevaltuustot on valittu. Tällä tietoa ainoastaan Pohjois-Karjalassa siirretään myös ympäristöterveydenhuollon tehtävät hyvinvointialueelle jo nyt. Jos päätöksiä päästään pian tekemään, vastavalitut aluevaltuustot pääsevät kautensa aikana pohtimaan myös, miten ympäristöterveydenhuollon tehtävät hoidetaan hyvinvointialueilla vuoden 2026 alusta. Tehtävien siirto hyvinvointialueille on liiton tahtotila.
Myös eläinten lääkitsemislainsäädäntö uudistuu, kun EU:n eläinlääkeasetuksen soveltaminen alkaa tämän lehden ilmestymispäivänä 28.1. Ruokaviraston ja MMM:n kollegat avaavat meille näitä merkittäviä muutoksia jutussa alkaen sivulta 20. Kannattaa tutustua!
Vuoden jatkuessa vauhti ei hidastu. Työmarkkinaneuvottelujen liittokierrokset ovat käynnissä ja työehdoista neuvotellaan täyttä häkää niin kunta-, valtio- kuin yliopistosektorillakin. Syksyllä järjestettävien liiton valtuuskunnan vaalien valmistelu on aloitettu. Kaksi tärkeää kyselyä on tulossa jäsenistölle vastattavaksi: helmikuussa kysymme lukijatutkimuksessa mielipiteitänne Eläinlääkärilehdestä ja loppukeväästä on vuorossa parin vuoden välein uusittava jäsenkysely. Toivon vilkasta osallistumista kyselyihin, koska vain teiltä jäseniltä saamme tärkeää tietoa edunvalvonnan tueksi.
Seuraaviin Eläinlääkäripäiviinkin on yhdeksän kuukautta aikaa ja niitä jo valmistellaan. Ennen joulua toteutuneet, historian ensimmäiset hybridi-Eläinlääkäripäivät muistuttivat, miten tärkeää on ihmisten kohtaaminen kasvokkain. Tunsin saavani latausta sosiaalisten tarpeiden akkuuni kollegoiden näkemisestä ja kaikista mieleenpainuvista keskusteluista. Liiton tärkeä tehtävä, kollegiaalisuuden vaaliminen, vaatii mielestäni live-tapahtumia. Kiitos kaikille Eläinlääkäripäivien palautekyselyyn vastanneille. Palautteenne ja muiden Eläinlääkäripäivien toteutumisesta saatujen tietojen perusteella valtuuskunta päättää helmikuussa, millä tavoin Eläinlääkäripäivät järjestetään tänä vuonna. Keskusteluun noussevat myös toteutustavat koronan jälkeisenä aikana.
Eläinlääkärien jaksaminen on ollut paljon esillä viime vuonna ja sitä on syytä pitää esillä yhä. Toivottavasti jokaisella on ollut vuodenvaihteessa aikaa myös rauhoittua ja hidastaa. Kolmannen koronavuoden käynnistyessä meiltä kaikilta vaaditaan sinnikkyyttä jaksaa aina vaan pitkittyvää tilannetta. Välillä on toivottu myös ammattimme hyvien puolien esiin nostamista huolien ja kehityskohteiden rinnalla. Tähän toiveeseen vastaa lehden uusi Mitä kuuluu -sarja, jossa lehden joka numerossa tutustutaan uuteen kollegaan, hänen työhönsä ja ajatuksiinsa.
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 1/2022.
Katri Kiviniemi
Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja