Kategoriat: 
Ajankohtaista

Eläinlääkärilehti 2/24 on ilmestynyt

Lietelannan separointi, ja kiinteän osan käyttö kuivikkeena kiinnostaa. Eläinlääkärilehden 2/2024 tieteellisessä artikkelissa tuodaan esille separoidun lannan kuivikekäytön hyödyt ja riskit.

Lehdessä kerrotaan myös, mikä tieteellinen artikkeli valittiin parhaaksi vuonna 2023 julkaistuista artikkeleista.

Lehdessä on tietoa tarttuvasta ja nopeasti leviävästä vuohisalueen ihotulehdusta, jota oli ravihevosissa talvella 2021–2022. Vuohisrokkoepidemian aiheuttajaksi paljastui hevosen parapoxvirus (Equine parapoxvirus). Oireita oli myös hevosten hoitajilla. Jutussa on tietoa hoidosta ja jatkotutkimuksesta.

Lisäksi kerrotaan puutiaisten torjunnasta, jolla voi estää lemmikkeihin ja ihmisiin leviäviä sairauksia. Huolta voi aiheuttaa puutiais- ja ulkoloislääkkeiden aiheuttamat ympäristöriskit. Jutussa on tietoa niistä. Käyttäjälle annettu tieto on olennaista.

Eläinlääkärilehdessä lisäksi:

  • Tarjolla on vinkkejä työhön perehdyttämisestä ja Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistyksen tuoreesta kyselytutkimuksesta eläinlääkärin sijaisina toimineille opiskelijoille.
  • Urapolku-palstalla Luis Alfonso Gracia Calvo kertoo kirurgin työstään Yliopistollisessa hevossairaalassa.
  • Kulutusseuranta-artikkelissa kerrotaan projektista, joka kokoaa tietoa eläinten antibioottimääristä Euroopassa.
  • Eläinlääkäriliiton strategia -jutussa annetaan suuntaviivat liiton toiminnalle vuosina 2024–2026.
  • Eläinlääketieteen opiskelija kertoo kokemuksiaan kansainvälisestä neurokirurgisesta konferenssista Venetsiassa. Lisäksi muistutetaan opiskelijoiden matka-apurahan hakemisesta.
  • Toisessa eläinlääketieteen opiskelijoita koskevassa jutussa kerrotaan MSD Animal Health ja FVE Scholarship Program -stipendien saajista, joiden joukossa on opiskelija Helsingin yliopistosta.
  • Villiä elämää -kolumnissa pohditaan eläinten suojelulain ristiriitaisuuksia. Toisessa kolumnissa Helena Rautala heittää hyvästit leipätyölleen ja kertoo olevansa nyt eläkeläinen.
  • Juristin palstalta saa tietoa, kuinka kylmässä työskentely voi rasittaa elimistöä. Näkökulma on työsuojelussa.
  • Lehden pääkirjoituksessa professori Yrjö Grön antaa neuvoja (nuorille) tutkijoille. Puheenjohtajan palstalla Mikko Turku pohtii, kuinka eläinlääkärin ammatti-identiteetti rakentuu.

Jaa Ajankohtaista