Kategoriat: 
Ajankohtaista
Jäsenetu

Eläinlääkärilehti 3/24 on ilmestynyt

Lehden pääkirjoituksessa eläinlääkäri Laura Kankainen kertoo kokemuksistaan Costa Ricassa, missä hän työskenteli villieläinkeskuksessa. Kuuden viikon aika opetti hänet ymmärtämään, että elämässä pitää olla muutakin kuin työ.

Puheenjohtajan palstalla Eläinlääkäriliiton hallituksen varapuheenjohtaja Suvi Heinola jatkaa samasta teemasta ja pohtii alan kollegiaalisuuden merkitystä.

Vagaalisen indigestion tyypillisiä oireita ovat heikentynyt ruokahalu, mutta siitä huolimatta täyttynyt vatsaontelo, laihtuminen ja tuotoksen lasku. Vagaaliset indigestiot naudalla on lehden tieteellinen artikkeli, jonka kirjoittivat Matleena Hietala ja Helena Rautala.

Uusimmassa lehdessä kirjoitetaan myös koirista ja kissoista kerättyjen puutiaisten kantamista patogeeneistä. Lisäksi kerrotaan afrikkalaisesta sikarutosta ja tautiriskin torjunnasta.

Urapolulla tavataan Rovaniemellä eläinklinikan toimitusjohtajana ja praktikkoeläinlääkärinä toimiva Alisa Rauhala. Uudesta lehdestä saadaan tietoa, mikä on eläinlääkärin rooli öljykatastrofin sattuessa.

Perehdyttäminen on nyt ajankohtaista, ja uudessa lehdessä kerrotaan Itä-Savon ympäristöterveydenhuollosta, jossa on luotu käytäntö alkuvaiheen perehdytykseen. Itä-Savossa kesäsijaiset saavat esimerkiksi alkuvaiheessa rinnalleen eläinlääkärin, jolta saa aina apua.

Lehdessä on tietoa Välitä viljelijästä -projektista, jossa jo seitsemän vuoden ajan on autettu vaikeassa tilanteessa olevia maatalousyrittäjiä. Eläinlääkäreillä on tärkeä rooli ongelmien tunnistamisessa.

Maija Penttilä kirjoittaa 100 vuotta täyttäneestä Kunnaneläinlääkäriliitosta, ja lehdestä voi lukea myös tapausharjoituksesta, jolla kehittää kunnaneläinlääkärien toimintavalmiuksia eläintautitilanteissa, lisätä tilanteiden hoitamisvarmuutta ja nostaa esille kehittämistarpeita. Harjoituksen suoritti loppuun 75 osanottajaa.

Lehdessä esitellään myös uusi kolumni, jota kirjoittaa Markus Kiili. Uran alussa -kolumnissa muutama vuosi sitten eläinlääkäriksi valmistunut Maria Suhonen kirjoittaa koskettavasti läsnäolosta ja saattamisesta.

Eläinlääkäriliittoon on tullut viime aikoina runsaasti kysymyksiä lomautuksista. Liiton juristi antaa ohjeita, kuinka toimia. Kirjoituksessa paneudutaan erityisesti syrjinnän kieltoon ja lomautusjärjestykseen.

Jaa Ajankohtaista