Kategoriat: 
Pääkirjoitus

Eläinlääkäripäivät – melkein kuin joulu

Minulle Eläinlääkäripäivät ovat yksi vuoden kohokohdista, melkein kuin joulu. Iloinen puheensorina, hymyilevät ihmiset, jotka tapaavat toisiaan taas pitkästä aikaa, kädessä heiluvat iloisenväriset kassit tai ämpärit – uskomaton kuhina, joka täyttää koko näyttelytilan. Yhdessäoloa, hyvää mieltä ja ajankohtaisia puheenaiheita. Puhumattakaan suklaasta, jota on tarjolla montaa eri laatua ja lähes jokaisella ständillä.

Tänä vuonna Eläinlääkäripäivien yleisteema on eläinten hyvinvointi ja eläinlääkinnän etiikka, ja teemaan liittyviä luentoja ja keskustelutilaisuuksia on tarjolla useita. Tule sinäkin mukaan kuuntelemaan alustuksia ja osallistu etiikkakeskusteluun; tätä on toivottu jo kauan. Jos yleisteeman aiheet eivät nappaa, niin luentotarjonnassa syvennytään tänä vuonna myös haastaviin asiakastilanteisiin, peruskirurgiaan, kontaktimateriaalien turvallisuuteen, pieneläinten neurologiaan, hevosten aineenvaihduntasairauksiin, vasikoiden hoitoon ja moneen, moneen muuhun aiheeseen.

Ennen kuin Eläinlääkäripäiviä päästään viettämään, on täytynyt tehdä paljon ja tarvittu monen ihmisen työpanos. Eläinlääkäriliiton koulutusvaliokunnan vastuulla on tieteellisen ohjelman suunnittelu. Ohjelmaa työstetään ja ideoidaan edellisenä talvena ja osittain jo sitäkin aiemmin.

Joka vuosi ilahdun siitä, kuinka kollegat valiokunnassa keksivät mielenkiintoisia luentokokonaisuuksia joko ylelisteemaan liittyen tai muusta toivotusta aiheesta tai saavat alan gurun sovittua puhujaksi. On ilahduttavaa, kuinka toisia autetaan ideoinnissa, pyritään huomioimaan päällekkäisyydet muuhun koulutustarjontaan ja pohditaan, miten tarjolla olisi luentoja laajalle kuulijakunnalle.

Koulutusvaliokunnan jäsenet ovat pääosin vastuussa omasta osiostaan, mutta eräät osiot, kuten Päivitystä praktiikkaan -osio, tehdään yhteistyössä. Luetaan palautetta ja eläinlääkärikunnan toiveita, mietitään, mistä aiheesta ei ole hetkeen luennoitu tai pohditaan uutta näkökulmaa tuttuun asiaan. Isona apuna valiokunnan työssä on sihteeri Outi Hälli. Lisäksi saamme palautetta ja kommentteja Eläinlääkäriliiton hallitukselta, kiitos tehdystä työstä kaikille. Hallitus myös hyväksyy päivien ohjelman.

Syksyisin koulutusvaliokunnassa käydään läpi päiville lähetetyt abstraktit, eli lyhyet tiivistelmät tieteellisistä postereista, ja valitaan niistä suullisten esitysten pitäjät. Eläinlääkäripäiville lähetettyjen abstraktien määrä on muutamana vuonna ollut huolestuttavan alhainen.

Posterinäyttely on mielestäni hyvä läpileikkaus siitä, mitkä tutkimusryhmät ovat aktiivisia, millaista eläinlääketiedettä Suomessa tehdään ja ketkä uudet nuoret tutkijat ovat aloittaneet ehkä väitöskirjaan johtavan työn. Posterinäyttelyn raadin jäseniksi pyydetään myös tieteen ja praktiikan edustajia kollegakunnasta.

Vaikka monelle Eläinlääkäripäivät ovat iso osa vuosittaista jatkokoulutusta, moni tulee päiville niiden sosiaalisen puolen takia. Parasta usein onkin kollegoiden kohtaamiset ja keskustelut.

Lienee helppo samaistua päivien fiilikseen, jossa etenet näyttelyalueella noin metrin tuntivauhdilla. Olet taas tavannut vanhan kurssikaverin tai naapurikunnan praktikon, jota et ole hetkeen nähnyt. Kierrät katsomassa uutuuksia ständeillä ja syöt loppuvuoden suklaakiintiön täyteen. Tai jonotat kahvia baristalta, joka lienee osallistunut päiville yhtä usein kuin moni meistä. Moni kiireinen praktikko ilahtuu myös pitkästä lounastauosta, kun kerrankin on aikaa istahtaa ja syödä hyvässä seurassa.

Entä jos tänä vuonna sinäkin, ehkä pitkästä aikaa, tulisit mukaan Eläinlääkäripäiville? Vielä ehtii ilmoittautua.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 6/2024.

Miia Kontturi

Suomen Eläinlääkäriliiton koulutusvaliokunnan puheenjohtaja.

Jaa Lehti

Päivitystä koirien rokotussuosituksiin

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Pakkausmerkinnöillä viestitään vastuullisuudesta

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Valitse aina ensin eläinlääke

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli