Ensimmäinen eläinlääkäri erityispätevöityi kansainväliseen terveydenhuoltoon
ELL Anna-Stiina Antolalle myönnettiin kansainvälisen terveydenhuollon erityispätevyys helmikuussa 2022. Hän on ensimmäinen eläinlääkäri, jolle tämä Eläinlääkäriliiton erityispätevyys myönnettiin.
Eläinlääkäriliitto perusti erityispätevyysjärjestelmän kahdelle alalla syksyllä 2019.Alat ovat kansainvälinen terveydenhuolto ja terveydenhuollon tietotekniikka. Kriteerit erityispätevyyden myöntämiseen ovat samat kuin Lääkäriliitolla. Eläinlääkäriliiton jäseneen sovelletaan Lääkäriliiton kriteerejä soveltuvin osin erityispätevyystoimikunnan näkemyksen mukaisesti. Eläinlääkäriliiton erityispätevyyden myöntää hakemuksesta Eläinlääkäriliiton hallitus vain liiton jäsenelle. Kansainvälisen terveydenhuollon erityispätevyystoimikunnassa eläinlääkäreitä edustaa Kirsi Sario. Toimikunta esitti pätevyyden myöntämistä Anna-Stiina Antolalle joulukuussa 2021. Pätevyys myönnettiin erityispätevyystoimikunnan esityksestä liiton hallituksen kokouksessa 28. tammikuuta (2022).
Asemapaikka Pekingissä
Kansainvälisen terveydenhuollon erikoispätevöitynyt Anna-Stiina Antola työskentelee ulkoministeriön palveluksessa Suomen Pekingin suurlähetystössä. Hän on ollut tehtävässä joulukuusta 2016 lähtien. Työhön kuuluu suomalaisten elintarvikkeiden ja maataloustuotteidenviennin edistäminen, yhteydenpito Kiinan viran omaisiin ja kahdenvälisen elintarvike- ja maatalousalan yhteistyön edistäminen. Erityisasiantuntija seuraa alan politiikka ja lainsäädäntöhankkeita sekä osallistuu Pekingissä EU:n maatalousyhteistyöhön. Työn tekoa edistää Antolan suorittama Opetushallituksen auktorisoidun kiina-suomi kääntäjän tutkinto. Hän on vanhempiensa työn vuoksi kasvanut Taiwanilla ja osannut siksi kiinaa jo lapsesta.
”Merkityksellisintä työssäni on MMM:n sopimusten ja Ruokaviraston markkinoillepääsyhankkeiden edistäminen:’ Antola kertoo.
Suomi on solminut Kiinan kanssa terveysehtoja koskevia sopimuksia useista elintarvikekategorioista, mikä on mahdollistanut näiden viennin.
”Harvassa työssä näkee hyödyt näin konkreettisesti. Vienti on nelinkertaistunut siitä, kuin aloitin, ja on nyt 140 miljoonaa euroa vuodessa. Vastaavasti työn painopiste on osittain siirtynyt valvontapuolelle:’ Ruokaviraston Kiina-spesifinen valvontaohjelma on edellytys sille, että vienti pysyy käynnissä.
Anna-Stiina Antola on virkavapaalla Helsinki-Vantaan lentoaseman rajaeläinlääkärin virasta ja hän on perehtynyt erityisesti eläinten terveyteen ja elintarviketurvallisuuteen liittyviin kansainvälisen kaupan sääntöihin.
”Teen Ruokaviraston vientitiimin kanssa päivittäin töitä eli työkaverit säilyivät samoina. Eläinlääkinnällisen rajatarkastuksen menettelyistä on ollut tärkeä tietää, sillä kun vientiongelmia esiintyy, mietin miten itse rajaeläinlääkärin saappaissa – tai käyttämäni tietojärjestelmä – niihin suhtautuisi”. Rajaeläinlääkärin virassa toimiminen hyväksyttiin myös osaksi Antolan pätevöitymistä.
Kansainvälisen terveydenhuollon kurssi vakuutti
Erityispätevyyden suorittanut lääkäri kykenee toimimaan myös terveydenhuollon asiantuntijana erityistilanteissa kuten epidemioissa.
”Riskikommunikaatio on olennainen osa työtäni”, kertoo Antola. ”Mediaa on kiinnostanut esimerkiksi Kiinan ruokatorit, tarttuuko COVID-19 ruoan välityksellä ja Kiinan rokotusstrategia”. COVID-pandemian alkaessa vuonna 2020 tammikuussa Antola edisti lääketieteellisen ja epidemiologisen ymmärryksen lisääntymistä ulkoministeriön sisällä.
”Välitin tietoa Suomeen (STM ja THL) sekä Euroopan Unionille ECDC:en Kiinan tilanteesta. Lähetystöön laadin hygieniaohjeistusta, kommentoin pandemiasuunnitelmaa, selvensin COVID-19:n epidemiologiaa ja vastustustoimia, korostin riskikommunikaatiota ja osallistuin ennakointityöhön. Toimin myös EU-terveysneuvosten tiimin osana, ratkoin maskien vientiin liittyviä ongelmia ja paljon muuta”, jatkaa eritysasiantuntija Antola.
”Suosittelen ehdottomasti kansainvälistä terveydenhuollon Global Health -kurssia. Se oli mahtava kokemus, joka antoi perspektiiviä sekä eväitä jokapäiväiseen työhöni, myös erityistilanteisiin varautumiseen”.
Antola kävi kurssin vuonna 2014, jolloin kenttäosuus oli Filippiineilllä. Järjestäjät Suomessa olivat Duodecim ja Tampereen yliopisto. Hän on muun muassa käynyt myös Animal Birth Contol Surgical Training Coursen Thaimaassa. ”Olin SARSin aikaan vuonna 2003 opiskelemassa Kiinassa, joten oikeastaan siitä lähtien olen valmistautunut pandemiaan työmielessä. Silloin jo näki, että osaamiselle on tarvetta”, kuvaa Antola.
Teksti: Anna Parkkari
Kuvat: Antolan arkisto
Juttu on ensimmäisen kerran julkaistu Eläinlääkärilehdessä 2/2022.