Ensimmäinen eläinlääkäri erityispätevöityi terveydenhuollon tietotekniikkaan
Eva Kaistille myönnettiin ensimmäisenä eläinlääkärinä terveydenhuollon tietotekniikan eli eTerveyden erityispätevyys Eläinlääkäriliiton hallituksen kokouksessa keväällä.
Eläinlääkäriliitto perusti erityispätevyysjärjestelmän kahdelle alalle syksyllä 2019. Alat ovat kansainvälisen terveydenhuollon erityispätevyys ja terveydenhuollon tietotekniikan erityispätevyys. Huhtikuussa myönnettiin ensimmäinen erityispätevyys.
Lääkärien erityispätevyyksien kriteereillä toimitaan
Erityispätevyyskoulutuksen kriteerit ovat samat Eläinlääkäriliiton myöntämille erityispätevyyksille kuin Suomen Lääkäri liiton hallituksen hyväksymät kriteerit. Lääkäreille on jo mainittujen kahden erityispätevyyden lisäksi tarjolla 32 muutakin erityispätevyyttä.
Eläinlääkäriliiton jäseneen sovelletaan Lääkäriliiton kriteereitä soveltuvin osin erityispätevyystoimikunnan näkemyksen mukaisesti. Eläinlääkäriliiton erityispätevyyden myöntää hakemuksesta liiton hallitus vain liiton jäsenelle. Terveydenhuollon tietotekniikan erityispätevyystoimikunnassa eläinlääkäreitä edustaa Timo Wahlroos ja kansainvälisen terveydenhuollon erityispätevyystoimikunnassa eläinlääkäreitä edustaa Kirsi Sario.
”Tämä on intohimoni”
Eva Kaisti pyörittää työkseen etäeläinlääkäripalveluita ja kehittää telemedisiinaan liittyviä järjestelmiä sekä toiminta- ja palvelumalleja. Hän työskentelee perustamassaan Veteva Oy:ssä.
Suomen telelääketieteen seura perustettiin vuonna 1995. Telemedisiinan edelläkävijäyrityksiä ilmestyi alalle jo noin vuoden 2005 paikkeilla. Ihmislääketieteessä telemedisiina on nykyään kunnissakin arkipäivää.
”Telemedisiina ja eHealth ovat intohimojani ja haluan olla kehittämässä niistä omaa erikoisalaansa eläinlääketieteeseen. Eläinlääketieteessä telemedisiinassa ollaan vielä lapsen kengissä, joten oli luontevaa hakeutua syventymään alaan ihmispuolelle ”, kertoo Kaisti.
Hän kertoo, että haastavinta kaikissa jatkokoulutuksissa on löytää kahden pienen lapsen yrittäjä-äitinä aikaa osallistua kaikille tarvittaville luennoille. ”Käytännön työkokemuksen saaminen ei minulle ollut ongelma, koska teen terveydenhuollon tietotekniikan kehittämistyötä päätyönäni, mutta uskoisin sen olevan suurin kompastuskivi muille koulutusta harkitseville:’ Eva Kaistin mielestä koulutuksessa oli kivointa nähdä, miten telelääketiede kehittyy ihmispuolella ja peilata sitä eläinlääketieteeseen ja sen tulevaisuuden näkymiin.
Uskottavuutta kansainvälisenä asiantuntijana
”Koen hyötyväni koulutuksen tuomasta uskottavuudesta kansainvälisenä asian tuntijana. Pätevöitymisen jälkeen olen saanut paljon haastattelupyyntöjä eri puolilta maailmaa ja on kiva jakaa omaa tietotaitoaan eteenpäin saaden puhua omasta into himostani, telelääketieteestä’, iloitsee Kaisti. Hän kertoo osallistuvansa ja perehtyvänsä mielellään erilaisiin asioihin, joten syventyminen uuteen tuo hänelle iloa – ja sen lisäksi hyötyä. ”Järjestelmäkehitystyössä ja lääketieteessä yhdistelmänä ei aika käy pitkäksi, aina voin oppia uutta:’
Kaisti pohtii, että digitalisaatiota ei voi pysäyttää ja oikein hyödynnettynä sen mahdollisuudet ovat mielettömät. ”Maailma muuttuu, kuluttajien tarpeet ja halut muuttuvat ja ammattikuntamme on seurattava perässä’, sanoo Kaisti.” Yhdysvalloissa puhutaan paljon asiakaskokemuksesta, asiakaspalvelusta ja asiakkaan osallistamisesta eläimen hoitopolkuun, mihin meidänkin täällä Pohjolassa tulisi pyrkiä, muun muassa digitalisaation avulla:’
Hän kertoo myös, että etäeläinlääkärinä hän voi yhdistää ammattiosaamisensa eläinlääkärinä ja hyvän tasapainon työn ja muun elämän välillä. ”Teet arvokasta asiantuntijatyötä, mutta saat pienen hengähdystauon suorasta asiakasrajapinnasta. Etäeläinlääkintä mahdollistaa sen, että konsultaatioista ja niihin käytetystä ajasta voi veloittaa asiakasta’; toteaa Eva Kaisti.
Ammatillisen kehittymisen osoittamista
Erityispätevyys on lääkärille yksi tapa osoittaa ammatillista kehittymistä. Eläinlääkäriliitolla on kaksi erityispätevyyttä. Koska Eläinlääkäriliitolla ei ole vakiintuneita erikoisalayhdistyksiä, katsottiin ettei ole valmiuksia perustaa useampia erityispätevyyksiä. Nykyisten kahden kriteerit ovat samat kuin Lääkäriliiton kriteerit.
Terveydenhuollon tietotekniikan erityispätevyys ei rajoitu pelkästään tietojärjestelmiin, vaan ottaa huomioon myös toiminnallisetja kirjauk siin liittyvät asiat.
Tavoitteena on luoda asiantuntijalääkärien verkosto, joka toimii alan yritysten, tutkimuslaitosten ja muiden toimijoiden yhteistyökumppanina. Erityispätevyyden omaavien asiantuntijoiden verkosto edistää lääkärien ammatillisen ja lääketieteen osaamisen tehokasta hyväksikäyttöä alan kehityksessä. Kansainväliset yhteydet ja erityisesti EU-kehityksen seuranta ovat tärkeitä.
Kansainvälisen terveydenhuollon erityispätevyyden lähtökohta on, että kaikessa terveyden edistämiseen tähtäävässä työssä tarvitaan tietoa ja osaamista koskien globalisaation sekä globaalien haasteiden, ilmiöiden ja toimien vaikutuksista ihmisten terveyteen sekä terveydenhuoltoon. Terveyshaasteet ovat suuria erityisesti matalan tulotason maissa, sekä haavoittuvissa väestöryhmissä ympäri maailman. Erityispätevyydessä perehdytään erityisesti matalan tulotason maiden ja ryhmien erityishaasteisiin. Erityispätevyydestä hyötyvät erityisesti lääkärit, jotka toimivat:
Suomessa terveydenhuollon suunnittelu-, hallinto- ja johtotehtävissä kansainvälistä työtä tekevissä organisaatioissa Suomessa, ulkomailla tai maailmanlaajuisesti ja matalan tulotason maiden väestön ja haavoittuvien väestöryhmien terveyden edistämisessä
Kaikista erityispätevyyksistä suoritusvaatimuksineen on lisätietoa Lääkäriliiton sivulla www.laakariliittofilpalvelutlkoulutuksetlerityispatevyydet
Teksti: Anna Parkkari
Kuvat: Eva Kaisti
Juttu on ensimmäisen kerran julkaistu Eläinlääkärilehdessä 6/2021.