Kategoriat: 
Pääkirjoitus

Koskaan et muuttua saa?

Vuonna 1972 tuli voimaan kansanterveyslaki, joka siirsi kunnanlääkärit terveyskeskuksiin, ja vanha kunnanlääkärijärjestelmä purettiin. Noin 50 vuotta myöhemmin vastaava kunnaneläinlääkärijärjestelmä sen sijaan porskuttaa edelleen, mutta yhä enemmän henkitoreissaan työelämän ollessa samanaikaisesti valtavassa murroksessa ja työsuojelun nostaessa päätään – myös ambulanssihenkilöstö ja palomiehet ovat päässeet vihdoin työaikaan. Ystävämme Lääkäriliitto viesti tuoreeltaan, että 24 tunnin päivystysputket eivät ole enää nykyaikaa; kirjoitan tätä viikonlopun päivystysrumban jälkeen oltuani työvuorossa lähes 80 tuntia putkeen.

Terve ja hyvinvoiva eläinlääkäri on Eläinlääkäriliiton tuore missio. Liiton valtuuskunta kokoontui marraskuisena viikonloppuna Teamsiin vetämään suuntaviivoja kaudelle 2021–2023. Pandemia siirsi suunnittelutyön keväältä syksylle. Kristallipalloa meillä ei edelleenkään ole, ja Covid19 on tuonut tulevaisuuden visiointiin yhden epävarmuustekijän lisää. Liiton kärkitavoitteita on pitää eläinlääkärit järjestäytyneinä ja yhtenäisinä ja perinteikäs liittomme yhteiskunnallisesti vaikuttavana. Tässä tavoitteessa nousevat sekä sisäinen että ulkoinen viestintä ja pandemian vauhdittama digitalisaatio ja sen edistäminen arvoon arvaamattomaan.

Kentältä kuulee joskus, että liitto näyttäytyy jäsenilleen vain ”kalliina lehtenä”. Kun kurkistaa kulisseihin, ymmärtää, millainen kuhina liitossa kuitenkin koko ajan sen tutkitusti-arvostetun-lehden tekemisen lisäksi käy. Valiokunnissa ja valtuuskunnassa tehdään pitkäjänteistä työtä eläinlääkäreille tärkeiden asioiden edistämiseksi, samalla kun toimistossa ja hallituksessa sammutellaan jatkuvasti uusia tulipaloja. Sinä jäsenenä mahdollistat liiton toimintakyvyn, ja mitä aktiivisemmin viestit ajatuksistasi liiton suuntaan, sitä paremmin liitto pystyy sinun odotuksiisi vastaamaan. Liitto olemme me yhdessä, ja pyrimme parhaamme mukaan sovittamaan kentän eri sävelet sointuvasti yhteen. Ammattikunnan sisäinen vastakkainasettelu vähenee vain aktiivisella vuoropuhelulla. Työmme on merkityksellistä ihan joka sektorilla.

Ihmismieli on melko konservatiivinen, sillä on vahva taipumus puolustaa vanhoja tottumuksiaan. Liiton luottamustoimiset uusiutuvat vaaleilla kolmen vuoden välein, ja mukaan tulee aina myös virkistäviä uusia näkökulmia. Tarvitsemme rohkeutta muuttua, koska toimintakenttä ympärillämme elää ja vaihtaa muotoaan. Työelämän murrokseen vastaaminen on monisäikeinen haaste, johon vaikuttavat muun muassa sukupolvien väliset erot työhön suhtautumisessa, työhyvinvoinnista ja palkkatasosta huolehtimisen tärkeys ja järjestelmän kehittäminen hallituin askelmerkein. Emme ole valitettavasti yksin ammattikuntana suuntaviivoista päättämässä, vaan toimintakenttäämme kohdistuu myös massiivinen ulkoinen paine, ja neuvottelupöydissä on monensuuntaista intressiä. Pystymme tekemään vain parhaamme vallitsevissa olosuhteissa ja sen pitää riittää, niin omassa kuin liitonkin työarjessa.

Valtuuskunta nosti myös digitalisaation edistämisen lähitulevaisuuden toiminnan kärkiteemaksi. Näin liitto pystyy myös vastaamaan jäsenten toiveisiin nykyaikaisesta palvelusta, ja luovimaan pandemian aiheuttamassa hallitsemattomasti vellovassa ristiaallokossa. Eläinlääkäripäivät 2021 järjestetään vielä virtuaalisesti olosuhteiden pakosta. Päivien yhteyteen päätettiin kuitenkin suunnitella avajaisten kaltainen Get Together -tapahtuma, joka toteutuu olosuhteiden niin salliessa.

Mukavaa joulun odotusta!

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 8/2020.

Hanna Nurmi

Eläinlääkäriliiton valtuuskunnan puheenjohtaja

Jaa Lehti

Luonnonvarakeskus ja Ruokavirasto selvittävät yhdessä riistaruokintapaikkojen tautiriskejä

Kategoriat: 
Ajankohtaista Ruokaviraston tutkimuksista

Kuka pitää eläinlääkärien puolta?

Kategoriat: 
Pääkirjoitus

Eläinten potilastietojen säilyttämisen rajoitukset tietosuojan näkökulmasta

Jäsenille
Kategoriat: 
Juristi vastaa