Kuka pitää eläinlääkärien puolta?
Yhteiskunnan siirtyessä kohti yksilökeskeisyyttä on syytä miettiä, olemmeko yksilöinä riittävän vahvoja vai onko myös seuraavien vuosikymmenten ajan tarvetta pitää ammattikuntana yhtä. Liiton jäsenyys on kuin vakuutus pahan päivän varalle tai verojen maksu pohjoismaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa. Kaikesta en saa suoraa hyötyä itselleni, mutta yhdessä olemme enemmän.
Kuten kaikki varmasti tietävät, puhelimen käyttö soittamiseen on nykyään vähentynyt. Sitä käytetään usein kaikkeen muuhun kuin soittamiseen ja yhteydenpitoon äänen välityksellä. Kynnys ottaa puhelin käteen ja soittaa on noussut. Toisaalta, kun puhelin soi, tuntuu, että vastapuolella on painavaa sanottavaa, ja sitä varten on tärkeää pysähtyä kuuntelemaan.
Kansalaisen, joka soitti minulle, oli huolissaan siitä, miksi Eläinlääkäriliitto ei pidä eläinten puolta. Hänen mielestään eläinten terveyden ja hyvinvoinnin turvaaminen pitäisi nostaa kaiken edelle ja olla myös Eläinlääkäriliiton sydämen asia. Puhelun aikana tuli selväksi, että soittaja rakasti eläimiä ja elämää sekä halusi tehdä maailmasta paremman paikan. Hänen erityisiä huolenaiheitaan olivat eläinlääkäripalvelujen korkea hinta ja tuotantoeläinten kohtelu Suomessa. Hänen toiveensa oli, että Eläinlääkäriliitto voisi ratkaista nämä ongelmat.
Eläinlääkäriliitto tekee laajaa vaikuttamistyötä näiden ja monien muiden aiheiden parissa. Pyrimme parantamaan eläinten asemaa Suomessa ja laajemmin, mutta usein muutokset edellyttävät toimia EU-tasolla. Esimerkiksi teurastamoihin ja eläinkuljetuksiin liittyvät asiat vaativat vaikuttamista myös Euroopan Eläinlääkäriliittojen keskusjärjestön (FVE) kautta. Kuitenkin liiton toiminnan ensisijainen tavoite on parantaa eläinlääkärien asemaa. Tämä näkökulma on tärkeää pitää mielessä arvioitaessa liiton toimintaa ja tavoitteita.
Suomessa on useita järjestöjä, joiden toiminnan keskiössä ovat eläimet, mutta huomattavasti vähemmän järjestöjä, joissa keskiössä ovat eläinlääkärit. Näitä ammattialakohtaisia järjestöjä onneksi on Eläinlääkäriliiton lisäksi pitämässä eläinlääkärien näkökulmia esillä.
Liiton vaikuttamistyö perustuu tutkittuun tietoon, kuten eläinlääkärien työ yleisemminkin. Ensi keväänä uusimme jäsenkyselyn, edellisestä tulee kuluneeksi kolmen vuotta. Jäsenkysely käsittelee työehtoja, kuten palkkausta ja työaikaa, sekä työssä jaksamista. Lisäksi keräämme tietoa sektorikohtaisilla kysymyksillä. Kyselyn vastaukset tarjoavat meille arvokasta tietoa eläinlääkärien edunvalvonnan ja liiton toiminnan tueksi. Tämä edellyttää, että saamme kattavasti jäsenten vastauksia kyselyyn.
Ensi vuonna Eläinlääkäriliitolle valitaan uusi valtuuskunta. Näissä vaaleissa valitaan kokoonpano, joka käyttää liiton korkeinta päätösvaltaa seuraavat kolme vuotta. Asetumalla ehdolle ja äänestämällä olet mukana päättämässä Eläinlääkäriliiton suunnasta.
Eläinlääkäriliiton pitkäaikaisena tavoitteena on olla järjestö, johon eläinlääkärit haluavat kuulua. Tämä tavoite saavutetaan huomioimalla eläinlääkärit kokonaisvaltaisesti sekä terveyden että hyvinvoinnin näkökulmasta. Työtä tehdään sekä yksittäisen eläinlääkärin tasolla että työelämän rakenteiden kehittämiseksi. Päämääränä on yhtenäinen eläinlääkärikunta, joka vaikuttaa yhteiskunnallisesti ja edistää eläinlääkärien etuja.
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 8/2024.
Mikko Turku
Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja