Kategoriat: 
Ajankohtaista Ruokaviraston tutkimuksista

Listeria monocytogenes -bakteeria märehtijänäytteissä

Kevään 2022 aikana listerioosia on todettu nautojen silmätulehdusten ja vasikoiden yleistulehdusten aiheuttaja- na sekä lampaalla luomisen aiheuttajana.

Emolehmätilan vasikoilla oli todettu poikimakaudella heikkoutta, lihaskouristelua ja pään taaksevientiä. Kaksi vasikkaa oli kuollut ja niistä toinen toimitettiin tutkittavaksi Ruokavirastoon. Noin viikon ikäisellä vasikalla todettiin obduktiossa Providencia rettgeri -bakteerin aiheuttama napatulehduksesta lähtöisin oleva yleistulehdus.

Vasikalla todettiin myös moniniveltulehdus ja nivelissä kasvoi bakteeriviljelyssä lähes puhtaana Listeria monocytogenes. Lisäksi L. monocytogenes kasvoi runsaana vasikan maksassa sekä niukasti keuhkoissa ja pernassa.

Pienessä noin 30 emolehmän pihatossa ilmestyi viidelle aikuiselle emolle silmätulehdusoireita. Oireilevat olivat eri puolilla navettaa eri karsinoissa, joten epäilynä oli rehuperäinen tartunta. Pari viikkoa ennen oireiden alkua oli syötössä ollut huonompilaatuista säilörehua, jossa saattoi olla mukana myös maa-ainesta.

Oireina eläimillä oli toispuoleisia keratiittioireita, kirkasta silmävuotoa ja siristelyä. Lievimmin oi reilevilla havaittiin sarveiskalvon pinnalla pieniä pistemäisiä harmahtavia alueita ja pahimmin oireilevalla sarveiskalvolla oli laajempi paisemainen muutos.

Jo käynnillä hoitava eläinlääkäri epäili listeriaa taudinaiheuttajaksi ja eläimille aloitettiin penisilliini-intramammaarituubihoito silmään 1–2 kertaa päivässä ja pahiten oireilevalle lisäksi penisilliinikuuri lihakseen.

Eläinlääkäri otti sivelynäytteet oireilevien eläinten silmien sidekalvoilta ja tutkimukset varmistivat epäillyn listeriadiagnoosin. Näytteistä poissuljettiin myös mahdollinen mykoplasmainfektio. Eläinten oireet helpottivat hoidolla muutamassa päivässä ja huonolaatuisen säilörehun poisjättämisen jälkeen ei uusia tartuntoja ole havaittu.

Märehtijöiden silmätulehdusnäytteet tutkitaan Ruokaviraston Kuopion toimipaikassa. Tutkimuspakettiin kuuluu näytteet viidestä eläimestä ja näytteistä tehdään bakteeri- ja mykoplasmaviljely.

Voit tilata silmätulehdusnäytteenottoon tarvittavat bakteerikuljetusputket sekä kuljetusliemen Ruokaviraston Kuopion toimipaikasta (kuopion.toimisto@ruokavirasto.fi).

Listeria monocytogenes -bakteeria on yleisesti ympäristössä ja maaperässä ja tartunta voi aiheuttaa yleistulehduksia, enkefaliittia tai abortteja. Lisäksi märehtijöillä on todettu silmätulehduksia, endokardiittia ja utaretulehduksia.

Yleisimmin tartuntalähteenä pidetään huonolaatuista säilörehua. Jos rehun sekaan on päässyt maa-ainesta ja mikäli rehun pH on liian korkea, voivat olosuhteet olla otolliset listeriabakteerien lisääntymiselle. Tartunta saadaan yleensä suun kautta ja se voi levitä ruoansulatuskanavan kautta verenkiertoon ja eri elimiin.

Keskushermostomuotoisessa listerioosissa tartunta saadaan suun limakalvovaurioiden kautta, joista bakteeri voi edetä hermoja pitkin aivoihin. Sikiö voi saada tartunnan kohdussa ja tämä voi johtaa sikiön abortoitumiseen tai heikkoihin septisiin vastasyntyneisiin. Abortit ovat yleisimpiä tiineyden viimeisellä kolmanneksella.

Karitsa tai vasikka voi myös syntyä terveenoloisena, mutta kuolla muutaman päivän sisällä yleistulehdukseen. Listeriatartunnan voi saada myös hengitysteiden kautta ja silmän suorassa kosketuksessa huonolaatuiseen rehuun tai muuhun tartunnanlähteeseen.

Kiitos hoitaneelle eläinlääkärille silmätulehdustapauksen lisätiedoista.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 7/2022.

Heini Gröning

Kirjoittaja on tutkija Heini Gröning.

Jaa Lehti

Luonnonvarakeskus ja Ruokavirasto selvittävät yhdessä riistaruokintapaikkojen tautiriskejä

Kategoriat: 
Ajankohtaista Ruokaviraston tutkimuksista

Kuka pitää eläinlääkärien puolta?

Kategoriat: 
Pääkirjoitus

Eläinten potilastietojen säilyttämisen rajoitukset tietosuojan näkökulmasta

Jäsenille
Kategoriat: 
Juristi vastaa