Kategoriat: 
Ajankohtaista Ruokaviraston tutkimuksista

Toinen koiran tarttuva maksatulehdus -tapaus

Eläinlääkärilehden numerossa 4/2023 kerroimme koiralla todetusta adenovirustartunnasta ja tartunnan harvinaisuudesta Suomessa. Yllätykseksemme myös lokakuun alussa ruumiinavaukseen tulleella koiranpennulla todettiin koiran adenovirus ja sen aiheuttama tarttuva maksatulehdus (infectious canine hepatitis, HCC).

Kyseessä oli Suomessa syntynyt hieman alle 3 kuukauden ikäinen rokottamaton koiranpentu, joka oli äkillisesti alkanut syödä huonosti ja muuttunut väsyneeksi. Parin päivän päästä pennulla todettiin kuume ja sille aloitettiin antibioottikuuri, mutta pentu alkoi saman päivän aikana saada kouristelukohtauksia ja kuoli matkalla eläinlääkäriin.

Avauksessa pennulla todettiin voimakas maksan kuolio ja siinä adenovirukselle tyypillisiä virusinkluusioita, ja maksan PCR-tutkimus adenoviruksen varalta oli positiivinen. Kyseinen pentu oli saanut taudin vakavan muodon, jonka aiheuttama maksan tulehdus ja vaurio voivat johtaa nopeasti koiran kuolemaan.

Rokottaminen tarpeen

Ennen vuotta 2023 edellinen Ruokaviraston tutkimuksissa todettu adenovirustartunta oli vuodelta 2018, ja vaikka yhteen vuoteen sattuikin kaksi toisistaan erillistä tartuntaa, voidaan tarttuvaa maksatulehdusta silti pitää edelleen harvinaisena Suomessa.

Koirien kattava rokottaminen on kuitenkin tärkeää hyvän tautitilanteen ylläpitämiseksi. Kyseisessä tapauksessa tartunnan alkuperäinen lähde jäi epäselväksi: pennulla ei ollut matkustushistoriaa, se asui syrjäseudulla eikä ollut juurikaan ollut koirakontaktissa.

Viruksen eritys virtsaan voi kuitenkin jatkua jopa kuukausia ja virus voi säilyä pitkäänkin infektiivisenä ympäristössä, joten suora koirakontakti ei ole aina välttämätön tartunnan saamiseksi. Lisäksi koiran adenovirus voi tarttua myös villeihin koiraeläimiin, mutta viruksen esiintyvyydestä suomalaisissa villieläimissä ei ole tietoa.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 1/2024.

Kuva on kuvapankin viitekuva.

Henna Pekkarinen

Kirjoittaja työskentelee erikoistutkijana eläinterveystutkimusyksikössä.

Jaa Lehti

EU-tuontivaatimusten koulutusta Länsi-Afrikassa

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Eläinlääkärinä työsuhteessa vai itsenäisenä yrittäjänä?

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Aasi ei ole pieni hevonen

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli