Tutkimus broilerien kolibasilloosirokotusten vaikutuksista kuolleisuuteen
Broilerien kolibasilloosi on bakteeritauti, jonka aiheuttaa linnuille patogeeniset Escherichia coli -bakteerit (engl. avian pathogenic E. coli eli APEC), joita on monenlaisia kantoja. Tauti on yleinen kuolleisuuden aiheuttaja siipikarjatuotannossa sekä Suomessa että maailmalla.
Usein taudinpurkausten taustalla on altistavia tekijöitä, jotka heikentävät lintujen vastustuskykyä. Broilerien suolistossa on valtava reservuaari erilaisia E. coli -bakteereita, joista osalla on merkittävää taudinaiheutuskykyä. Kun kyseessä on erityisen patogeeniset kannat, ne voivat aiheuttaa kolibasilloosia myös ilman altistavia tekijöitä ja levitä laajalle tuotantoketjussa. APEC- bakteerit tarttuvat isovanhempaispolven ja vanhempaispolven linnuista niiden jälkeläisiin ja edelleen laajalle tuotantopolven broilereihin.
Kolibasilloosia hallitaan maailmalla usein antibiooteilla, mutta Suomessa broilereita ei lääkitä antibiooteilla. Sen sijaan kolibasilloosia pyritään hallitsemaan hyvällä tuotantohygienialla, sairaiden lintujen karsinnalla ja vuodesta 2017 lähtien myös broilerien emoparvien rokotuksilla. Käytössä on sekä kaupallinen APEC-rokote että autogeenirokote, joka sisältää Suomen broilereista eristettyjä kliinisiä APEC-kantoja.
Tutkimuksessa kerättiin teurasraporteista vuosien 2016–2019 välillä tietoja broileriparvien ensimmäisen viikon kuolleisuudesta ja kokonaiskuolleisuudesta. Eri tavalla rokotettujen emoparvien jälkeläiset jaettiin ryhmiin ja verrattiin näiden ryhmien kuolleisuuslukuja. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että kuolleisuudet olivat selvästi pienimmät siinä ryhmässä, joiden emoparvet oli rokotettu sekä kaupallisella kolibasilloosirokotteella että autogeenirokotteella.
Pelkkä kaupallinen rokote vähensi myös merkittävästi kuolleisuutta verrattuna täysin rokottamattomaan ryhmään. Tutkimus tuo merkittävää lisätietoa kolibasilloosirokotteiden hyödyistä ja tukee hallittua antibioottien käyttöä broilerintuotannossa.
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 7/2024.
Mia Biström
Kirjoittaja on erikoistutkijana eläinterveystutkimusyksikkössä.