Kategoriat: 
Lausunnot ja kannanotot

Kannanotto: Lemmikillä on oikeus kivuttomaan ja terveeseen suuhun – puhdista ja tarkistuta eläinlääkärillä

Kannanotto: Lemmikillä on oikeus kivuttomaan ja terveeseen suuhun – puhdista ja tarkistuta eläinlääkärillä

Eläimen suun säännöllinen tarkastaminen kuuluu lemmikinomistajan velvollisuuksiin. Koirat ja kissat eivät ilmaise suun kipua selvästi valittamalla, joten omistajan on osattava tarkkailla lemmikkiään ja sen mahdollista oireilua. Kun eläimen tavat tuntee terveenä, on mahdollista huomata muutoksia käyttäytymisessä: jos suu on sairas, ei leikki tai muu arki suju kuten terveenä.

Pahimmillaan hoitamaton suu aikaansaa merkittävää kipua, leukaluun pahoja ongelmia ja vakaviakin tulehduksia muualla kehossa. Eläinlääkäriliitto katsoo, että suun terveys ja säännöllinen huolto sekä eläinlääkärin tarkastukset ovat keskeinen osa lemmikin hyvinvointia. ”Kuulemme eläinlääkäreiltä, että usein omistaja ymmärtää vasta eläinlääkärin hoidon jälkeen, että lemmikki on varmaan ollut tosi kipeä, koska nyt se on selvästi pirteämpi ja hyväntuulisempi”, toteaa liiton puheenjohtaja Katri Kiviniemi.  

Omahoito ja eläinlääkärin rooli

Päivittäinen lemmikin hampaiden harjaaminen on paras ja edullisin keino vähentää plakin ja hammaskiven kertymistä. Etenkin pienten ja kääpiökoirien omistajien olisikin opetettava lemmikkinsä säännölliseen hampaiden pesuun pennusta lähtien. Terveen suun tunteminen auttaa huomaamaan muutokset. Lisäksi säännölliset eläinlääkärin tarkastukset ja eläinlääkärissä suoritettu hammashoito kuuluvat jokaisen kissan ja koiran perusterveydenhoitoon. Säännölliset tarkastukset auttavat havaitsemaan vaivat ajoissa. 

Lemmikin suuhun katsottaessa voi nähdä merkkejä suun sairauksista: esimerkiksi punoittavat tai verestävät ikenet, hampaan pinnalle kertyvä hammaskivi, katkennut hammas – tai haistaa pahanhajuisen hengityksen. Mikäli omistaja epäilee lemmikillään suun sairautta, on eläin vietävä eläinlääkäriin saamaan hoitoa. Lemmikin omistajan tulee suhtautua suun sairauksiin yhtä vakavasti kuin mihin tahansa muuhun lemmikin sairauteen. Varsinkin ikääntyvän tai perussairaan lemmikin suun kunnosta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää eläimen hyvän yleiskunnon säilyttämiseksi. Eläinlääkärissä nukutettuna suoritettu hammashoito on turvallista hammashoitoihin ja anestesiaan perehtyneillä klinikoilla, eikä ikä tai perussairaus ole este lemmikin hammashoidolle.

Kuva: Eläinklinikka Avec

Koirat ja kissat kärsivät suurimmaksi osaksi samoista suun ja hampaiston sairauksista kuin ihmiset. Iensairaudet, hampaan traumaattiset murtumat sekä kissoilla etenkin hampaiden syöpymäsairaus ovat kivuliaita ja eläinlääkärin hoitoa vaativia tiloja. ”Hereillä olevalle lemmikille ei ole mahdollista tehdä perusteellista hammastarkastusta eikä poistaa hammaskiveä asianmukaisesti koko suusta. Erityisesti ientaskuista hammaskiven poisto hereillä on mahdotonta”, kertoo eläinlääkäri Chita Wahlroos.

Hampaan pinnalle muodostuva plakki ja hammaskivi aiheuttavat ientulehduksen ja hampaita ympäröivien kudosten tulehduksen, parodontiitin. Hoitamaton parodontiitti johtaa hampaiden kiinnityskudoksen ja leukaluun heikkenemiseen, hampaiden irtoamiseen ja pahimmillaan jopa leukamurtumaan. Jatkuva tulehdustila suussa aiheuttaa eläimelle kipua, ja verenkiertoon suusta pääsevät bakteerit voivat aiheuttaa tulehduksen elintärkeissä elimissä, kuten sydämessä. Parodontiitti ja hammaskiven kertyminen on yleinen ongelma kaikilla yli kolmevuotiailla koirilla ja kissoilla, suurin riskiryhmä ovat pienet ja kääpiökoirat.

Lisätietoja:

Eläinlääkäriliiton kannasta voit kysyä lisätietoa liiton toimistosta, toimisto@sell.fi.

Jaa Ajankohtaista

Uudistunut Pharmaca Fennica Veterinaria -verkkopalvelu osoitteessa pfvet.fi

Kategoriat: 
Ajankohtaista
Jäsenetu

Eläinlääkärilehti 5/2024 julkaistiin

Kategoriat: 
Ajankohtaista
Jäsenetu

Opiskelijan matka-apuraha on haettavissa

Kategoriat: 
Ajankohtaista
Jäsenetu