Kategoriat: 
Ajankohtaista
Lausunnot ja kannanotot

Suomen Eläinlääkäriliiton kanta turkkien vuoksi kasvatettavien eläinten pidosta

Liiton valtuuskunta on hyväksynyt kannanoton lauantaina 11.11.2023.

Nykymuotoinen häkkikasvatukseen perustuva turkistarhaus ei mahdollista turkiseläinten lajityypillistä käyttäytymistä. Turkistarhaus on ongelmallista niin eettisesti, eläinten hyvinvoinnin, ympäristönsuojelun kuin zoonoottisten tautien kannalta. Eläimen on voitava syödä, liikkua, leikkiä, levätä, huoltaa kehoaan sekä käyttäytyä sosiaalisesti lajityypillisellä tavalla.

Tarhaus aiheuttaa eläimille vakavia hyvinvointiongelmia, kärsimystä, sairauksia ja stressiä. Tämä on vastoin nykyisen eläinsuojelulain (247/1996) ja uuden eläinten hyvinvointilain (693/2023) tarkoitusta. Lakien tarkoituksena on edistää eläinten hyvinvointia ja hyvää kohtelua sekä suojella eläimiä parhaalla mahdollisella tavalla niiden hyvinvoinnille aiheutuvalta haitalta.

Sen ohella, että nykymuotoinen turkistarhaus aiheuttaa kärsimystä turkiseläimille, seuraa siitä ympäristöongelmia ja vakavia terveydellisiä riskejä. Turkistarhoille levinneen lintuinfluenssa-viruksen uhkana on viruksen muuntuminen ja siirtyminen ihmiseen.

Suomen Eläinlääkäriliitto katsoo, että turkiseläinten häkkikasvatus tulee kieltää Suomessa.

Kielto tulee vaikuttamaan merkittävästi elinkeinonharjoittajiin ja heille tulee tarjota tukea muutoksessa. Eläinten hyvinvoinnin kannalta kiellon siirtymäajan pitää olla kuitenkin mahdollisimman lyhyt.

Lisätiedot:

Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja Mikko Turku, puh. 050 911 9117, mikko.turku@sell.fi. Tavoitettavissa puhelimitse: ma 13.11. klo 13–18, ti 14.11. klo 9–12.

Liiton viestintäpäällikkö Kristina Bergström, puh. 045 728 5940, kristina.bergstrom@sell.fi.

Ensisijaisesti yhteydenotot Mikko Turku.

Jaa Ajankohtaista