Kategoriat: 
Tieteellinen artikkeli

Listeria monocytogenes -bakteerin esiintyminen vähittäiskaupan vakuumipakatuissa kalatuotteissa

|
Kirjoittajat:  Lauri Merivirta, Meija Kivisaari

Tiivistelmä

Yhteensä 67 vakuumipakattua vähittäismyynnistä kerättyä graavisuolattua tai kylmäsavustettua kalavalmistetta tutkittiin Listeria monocytogeneksen suhteen kvalitatiivisesti ja kvantitatiivisesti.

L. monocytogenes todettiin 14 näytteessä (21 %). Graavisuolatuista kalavalmisteista sitä todettiin neljässä (17 %) ja kylmäsavustetuista 10:ssä (23 %) näytteessä. Bakteerimäärät vaihtelivat < 10–6000 pesäkettä muodostavaa yksikköä grammassa (pmy/g). Bakteereita oli enemmän näytteissä, joissa viimeinen käyttöpäivä oli lähellä kuin muissa näytteissä. Kaikki L. monocytogenes –kannat olivat serotyyppiä 1/2a.

Summary

A total of 67 vacuum-packed ‘gravad’ or cold-smoked fi sh products were collected from the retail market and examined for the presence of Listeria monocytogenes.

L. monocytogenes grew from 14 samples (21 %). Four samples (17 %) of ’gravad’ products and 10 samples of cold-smoked products were positive for the bacteria. The number of colony forming units (cfu/g) varied between <10 and 6000. The number tended to be larger in samples that were closer to the use-by date than in other samples. All L. monocytogenes strains were of serotype 1/2a.

Ydinkohdat

  • Listeria monocytogenes on elintarvikevälitteinen bakteeri, joka lisääntyy alhaisissa lämpötiloissa ja aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.
  • Listeriaa todettiin kvalitatiivisesti ja kvantitatiivisesti 17 % graavisuolatuista ja 23 % kylmäsavustetuista kalavalmisteista otetuista näytteestä. Kaikki kannat olivat serotyyppiä 1/2a.
  • Bakteereita oli enemmän tuotteissa, joiden päiväys läheni viimeistä käyttöpäivää, kuin muissa näytteissä
Listeria monocytogenes -bakteerin esiintyminen vähittäiskaupan vakuumipakatuissa kalatuotteissa 117 kt

Lauri Merivirta

ELL

Meija Kivisaari

FM