Yersinia enterocolitican epidemiologia ja torjunta – kirjallisuuskatsaus
Tiivistelmä
Yersinia enterocolitica on sioista ihmiseen yleensä elintarvikkeiden välityksellä tarttuva bakteeri, joka aiheuttaa suolistotulehduksen ja voi lisäksi aiheuttaa jälkitauteja kuten niveltulehduksia ja kyhmyruusua. Yersinioosi on EU:n alueella ihmisten kolmanneksi yleisin raportoitu bakteeriperäinen zoonoosi.
Y. enterocolitica on yleinen suomalaisilla lihasioilla. Lihasiat saavat tartunnan välitysporsaiden välityksellä. Porsaat tuovat Y. enterocolitican lihasikalaan. Karsinassa enterocolitica leviää siasta toiseen ja lopulta saastuneessa karsinassa kaikki karsinan siat erittävät sitä jossakin elämänsä vaiheessa. Bakteeri voi levitä myös karsinasta toiseen, jos kärsäkontaktit karsinoiden välillä ovat mahdollisia tai ulosteet leviävät karsinasta toiseen.
Kuljetettaessa eläimiä tilalta toiselle voidaan samalla myös kuljettaa Y. enterocoliticaa sikojen mukana. Tärkeä torjuntakeino on käyttää kertatäyttösysteemiä osastokohtaisesti sekä porsastuotanto- että lihasikaloissa ja välttää sikojen ostamista useilta eri tiloilta. Täyttöjen välillä pitää suorittaa tehokkaat puhdistustoimenpiteet.
Tiloilla, jotka käyttävät kunnallista talousvettä, sikojen Y. enterocolitica on harvinaisempi kuin tiloilla, jotka käyttävät omaa vesilähdettä. Luomutiloilla on todettu Y. enterocoliticaa vähemmän kuin tavanomaisessa tuotannossa. Kärsäkontaktien estäminen karsinoiden välillä ja runsas kuivikkeiden käyttö vähentävät sikojen Y. enterocolitica -prevalenssia.
Patogeeniset Y. enterocolitica -kannat kulkeutuvat tiloilta sikojen mukana teurastamoon. Teurastamolla ne saastuttavat lihan ja elimet suoliston ja nielurisojen aiheuttaman välittömän tai välillisen kontaminaation kautta. Pään erillinen käsittely ja peräsuolen pussitus vähentävät ruhojen saastumista patogeenisilla yersinia-bakteereilla.
Summary
Yersinia enterocolitica is a foodborne zoonotic pathogen that causes yersiniosis, the third most commonly reported bacterial zoonosis in the EU. The most frequent sign is gastroenteritis with diarrhoea but sequelae such as reactive arthritis and erythema nodosum may occur. Pigs and pork products are an important source of human Y. enterocolitica infections.
Y. enterocolitica is frequently isolated from Finnish fattening pigs. Piglets from certain breeding farms transmit Y. enterocolitica strains into fattening farms and the infection subsequently spreads throughout the whole unit. Y. enterocolitica can spread between pens if snout contacts or spread of contaminated faeces is possible.
Pigs have found to carry and transmit Y. enterocolitica between farms. An important prevention measure is to use all-in all-out management system both on breeding and fattening farms. Organic production, the use of municipal water, buying piglets from no more than one supplier at a time and generous use of bedding reduces the prevalence of Y. enterocolitica on farms.
Pathogenic Y. enterocolitica strains are transmitted with pigs to slaughterhouses. During slaughtering carcasses and pluck sets are contaminated by Y. enterocolitica from faeces and tonsils. Bagging of the rectum decreases the contamination of meat with Y. enterocolitica.
Ydinkohdat
- Yersinia entercolitica on kolmanneksi yleisin zoonoottinen bakteeri EU:ssa.
- Sika on tärkeä Yersinia entercolitican varasto.
- Välitysporsaat tuovat Yersinia entercolitican lihasikalaan.
- Yersinia entercolitica kulkeutuu lihasikojen mukana teurastamoon ja saastuttaa siellä ruhon ja elimet.
- Peräsuolen pussitus on tärkeä keino estää ruhojen saastumista Yersinia entercoliticalla.