Kategoriat: 
Ajankohtaista Ruokaviraston tutkimuksista

Hevosen tiineys ei aina pääty onnellisesti

Seura- ja harraste-eläinten patologisissa tutkimuksissa kevään saapumisen voi usein päätellä luotujen varsojen tutkimusten määrän noususta. Tänä vuonna patologin kevät on säätilasta huolimatta ollut hyvinkin aikaisessa, sillä luotuja varsoja on alkanut tulla tutkittavaksi tasaiseen tahtiin jo tammikuun puolivälistä alkaen ja ensimmäinen jo marraskuun lopussa.

Yleisimpiä tutkimuksissa todettavia luomisen syitä ovat napanuoran kiertymät sekä istukkatulehdukset, mutta esimerkiksi istukan toiminnallisissa ongelmissa tai tamman sairaustiloissa ei ruumiinavauksella pystytä täsmällisesti selvittämään luomisen syytä.

Hevosen herpesvirusten aiheuttamia luomisia ei ole tänä vuonna todettu Ruokavirastoon lähetetyissä varsoissa vielä tämän jutun kirjoittamisen aikaan (11.2.), tyypillisesti näitä esiintyy vaihtelevasti vuosittain muutamina yksittäisinä tapauksina.

Varsojen luomisen syyn selvityksiä tehdään kaikissa ruumiinavauksia suorittavissa Ruokaviraston toimipaikoissa (Helsinki, Seinäjoki, Kuopio ja Oulu).

Tutkimushintaan kuuluvat patologisanatomisen tutkimuksen lisäksi bakteriologinen ja virologinen tutkimus tärkeimpien tartunnallisten aiheuttajien varalta. Jälkeiset kannattaa mahdollisuuksien mukaan lähettää aina varsan mukana, jotta istukan ja napanuoran tulehdukselliset tai patologiset löydökset voidaan todentaa tai myös poissulkea.

Eläinterveystutkimusta on tarjolla uutiskirjeessä. Vaikka erään muun viruksen aiheuttama pandemia ehkä on hetkellisesti syrjäyttänyt ihmisten kausi-influenssat, linnuilla ja sioillakin influenssaa tavataan ”normaalisti”.

Lisäksi haluamme muistuttaa avoimesta tiedosta, jota löydätte niin sanotusta analytiikkaportaalistamme. Sitä on muun muassa ruokamyrkytysepidemioista, antibioottiresistenssistä ja villieläinten useista eri taudeista.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 2/2022.

Henna Pekkarinen ja Outi Simola

Kirjoittajina on erikoistutkijat ja Outi Simola.

Jaa Lehti

EU-tuontivaatimusten koulutusta Länsi-Afrikassa

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Eläinlääkärinä työsuhteessa vai itsenäisenä yrittäjänä?

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Aasi ei ole pieni hevonen

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli