Kalanviljelylaitoksien Yersinia ruckeri -bakteerin biotyypin 2 liikkeet ja molekyyliepidemiologia tutkittavana
Bakteerin aiheuttama tauti, yersinioosi tai ERM, kuuluu muihin ilmoitettaviin vesieläinten tauteihin. Tämä tauti uhkaa kalojen terveyttä ja hyvinvointia, ja sen vastustustoimet ja hoitoyritykset aiheuttavat kuolleisuutta ja merkittäviä taloudellisia tappioita. Antibiooteilla parantuminen jää yleensä lyhytaikaiseksi, koska bakteeri säilyy terveissä kantajissa, pohjan sedimentissä, laitoksen rakenteissa ja vedessä.

Tautia on esiintynyt Suomen merialueiden laitoksissa vuodesta 2005 lähtien, ja sisävesistöissä se todettiin ensimmäisen kerran vuonna 2020. Sisävesistöjen tartuntojen alkuperä on tuntematon. Vuonna 2023 biotyypistä 2 kärsivien kalanviljelylaitosten määrä kaksinkertaistui Suomessa, ja tauti on levinnyt jälleen uusiin sisävesistöihin vuonna 2024, mikä kertoo hallitsemattomasta taudin leviämisestä.
Taudinpurkauksista eristettyjen biotyypin 2 kantojen tarkempi tutkimus auttaa ymmärtämään taudin epidemiologiaa: miten biotyyppi 2 on levinnyt merialueella, ovatko sisävesistöjen laitosten bakteerikannat peräisin merialueelta, ovatko eri sisävesialueiden kannat keskenään samanlaisia ja ovatko kannat muuttuneet ajan myötä. Jos tulokset viittaavat taudin levinneen elävän kalan tai mädin siirroissa, voidaan bioturvakäytäntöjä tarvittaessa tehostaa. Tutkimuksessa selvitetään myös kantojen pinta-antigeenisiä ominaisuuksia, jotka ovat välttämätöntä tietoa nykyisten rokotteiden tehon arvioinnissa ja uusien rokotteiden kehityksessä.

Tutkimuksen tulosten avulla voidaan vähentää tartunnoista aiheutuvaa kalojen kuolleisuutta ja parantaa kalojen hyvinvointia. Lisäksi voidaan vähentää taudin tutkimiseen ja hoitoon kuluvia resursseja, mikä parantaa kalanviljelyn taloudellista kannattavuutta Suomessa. Tehokkailla ehkäisytoimilla vähennetään toistuvia antibioottihoitoja, mikä hidastaa osaltaan meitä kaikkia uhkaavan antibioottiresistenssin kehittymistä.
Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 2/2025.
Kuva alussa: Yersinia ruckerin aiheuttamia vaurioita kalassa, verenvuotoja suun ja
silmien ympärillä, evissä ja kiduskannessa. Kuva; Anna Maria Eriksson-Kallio.
Jussa-Pekka Virtanen
Kirjoittaja ovat erikoistutkija Ruokaviraston eläinterveystutkimusyksikössä.

Eläinlääketiede lisää aloituspaikkoja ja yhteiskunnan muutoskestävyyttä

Eläinlääkärin ääni mediassa
