Kategoriat: 
Puheenjohtajan palsta

Kevät täynnä uusia kohtaamisia

Alkukuusta ovat eläinlääkärien opiskelijajärjestöjen vuosijuhlat. Kuukausi päättyy vappuaattoon ja perinteisiin liiton vappukokkareihin opiskelijoille. Tänä vuonna huhtikuuhun mahtui vielä pääsiäinen.

Koronavuosien jälkeen on vuosijuhlat aloitettua uudestaan ja se näkyy juhlariemuna. Saattaa myös olla, että aika on kuluttanut minulta muistot aikaisemmasta riehakkuudesta. Vuosijuhlat ovat mahtavia tapahtumia, jotka keräävät yhteen uran eri vaiheessa olevia eläinlääkäreitä. Samalla se antaa mahdollisuuden nähdä eri vuosikurssilla olevia opiskelijoita.

Eläinlääkäriliitto tekee säännöllisiä vierailuja Suomenlahden molemmin puolin. Liitto on tavannut opiskelijoiden lisäksi Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistyksen (EKY ry) ja Suomalaiset eläinlääketieteen opiskelijat Tartossa ry:n (Suolet ry) hallituksia. Tapaamisissa käsitellään ajankohtaisia aiheita. Lisäksi yhteistyö Suomalaiset eläinlääketieteen opiskelijat Latviassa ry:n (Fistula ry) kanssa on alkamassa. Juhlissa kohtaamiset ovat spontaanisempia ja keskusteluissa haastetaan perustelemaan asioita tarkemmin. Kiitos kaikille, jotka tulitte minulle puhumaan juhlissa. Kysymykset ja kannustukset on otettu huomioon.

Yhteisöllisyys ja kollegiaalisuus olivat kantavina teemoina niin EKY ry:n ja Suolet ry:n vuosijuhlilla. Suolten vuosijuhlissa minut oli kutsuttu juhlapuhujaksi. Puheeni käsitteli yhteisöllisyyttä ja miten tämä yhdistyy eläinlääkärin itsenäiseen ammatinharjoittamisvastuuseen. Miten voi olla samaan aikaan itsenäinen ja osa kollegiota, mitä se tarvitsee ja mitä se toisaalta antaa, kun ymmärtää ettei ole yksin. EKY:n vuosijuhlilla juhlapuheen piti eläinlääkäri ja avaruustutkija Sini Merikallio. Hän puhui epäonnistumisista ja miten niihin tulisi reagoida. Rohkeasti ja parhaansa tehden ei voi kauhean pieleen mennä. Taito antaa itselleen anteeksi on tärkeää ja entisestään auttaa, jos on hyvä unohtamaan. Täydellisyys on hyvän pahin vihollinen.

Tulevien eläinlääkärisukupolvien edessä maailma näyttää erilaiselta kuin aiemmin. Näin on kuitenkin ollut aina. Muutos on pysyvää. Usein uudet asiat tuppaavat olemaan jännittäviä ja joskus jopa pelottavia, mutta osallistumalla ja selvittämällä saadaan keinoja muutoksen hallintaan. Sitten ne ovat toteutettavissa. Yhdessä tekemällä voimme vaikuttaa ainakin suuren osaan asioista.

Ei jätetä mahdollisuuksia käyttämättä! Olemme saaneet kouluttautua maailman parhaaseen ammattiin, olkaamme siitä ylpeitä.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 3/2023.

Mikko Turku

Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja

Jaa Lehti

EU-tuontivaatimusten koulutusta Länsi-Afrikassa

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Eläinlääkärinä työsuhteessa vai itsenäisenä yrittäjänä?

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Aasi ei ole pieni hevonen

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli