Kategoriat: 
Ajankohtaista Ruokaviraston tutkimuksista

Schmallenberg-virus todettu vasikoissa

Syksyllä 2011 Saksasta löydetty Euroopassa aiemmin tuntematon Schmallenberg-virus (SBV) levisi Suomeen ensimmäisen kerran kesällä 2012. SBV on polttiaisten levittämä märehtijöiden virus, joka ei tartu ihmiseen.

Mikäli tiine eläin saa tartunnan, voi siitä seurata sikiön epämuodostuminen. Ensimmäiset epämuodostuneet karitsat Suomessa, joilla todettiin virus, syntyivät joulukuussa 2012 ja ensimmäinen epämuodostunut vasikka helmikuussa 2013. Vuoden 2013 aikana luomisen syyn selvityksiin lähetetyissä vasikoissa todettiin Scmallenberg-virusta 19 suomalaisella tilalla ja karitsoissa 14 tilalla.

Schmallenberg-viruksen aiheuttamia luomisia ei todettu Suomessa lainkaan vuosien 2014–2018 aikana ja 2014–2017 vasta-aineita todettiin vain ennen vuotta 2014 syntyneissä naudoissa. Vuonna 2018 selvitettiin SBV-vasta-aineiden esiintyvyyttä osana eläintautien seurantatutkimuksia teurastamoilla otetuista lampaiden ja nautojen verinäytteistä.

Kartoituksen perusteella SBV on kiertänyt Suomessa vuonna 2018. Maaliskuussa 2019 todettiin Schmallenberg-viruksen aiheuttama luominen naudalla. Vasta-ainekartoitusta ei ole tehty Suomessa vuoden 2018 jälkeen, mutta sikiöiden ja vastasyntyneiden vasikoiden sekä karitsojen ja kilien näytteiden tutkiminen epäilytapauksissa SBV-viruksen varalta kuuluu luomisen syyn selvityksessä tehtäviin tutkimuksiin Ruokavirastossa.

Maaliskuussa 2023 Ruokavirastoon Etelä-Suomesta tutkittavaksi tulleessa epämuodostuneen vasikan näytteessä todettiin SBV-rt-RT-PCR menetelmällä SBV:n genomia. Lähetteen mukaan vasikka oli lopetettu heti syntymän jälkeen epämuodostumien takia. Kyseessä oli kaksosvasikat, joista toinen oli silmämääräisesti normaali, mutta kuollut ennen poikimista.

Vasikat olivat emolehmätilalta, joten tarkkaa tiineyden kestoa ei tiedetä. Vasikat vaikuttivat kuitenkin täysiaikaisilta eli epämuodostumille herkin aika sikiönkehityksessä, naudalla tiineysvuorokaudet 76–174, oli ollut polttiaiskaudella.

Kevään toinen SBV-löydös oli huhtikuussa 2023, jolloin virusta todettiin Pohjanmaalta tutkittavaksi lähetetyn epämuodostuneen vasikan näytteessä. Vasikka oli emolehmätilalta. Vasikka oli lähetteen mukaan syntynyt kuolleena täysiaikaisena ja lähetettiin tutkittavaksi epämuodostumien takia.

Myös Ruotsissa on kuluvana talvena todettu muutamia SBV-tapauksia eli virus on kiertänyt myös siellä viime polttiaiskaudella. Ruotsin edellinen SBV-tapaus on todettu v. 2013. Ilman aktiivisia näytteenlähettäjiä myös meillä olisi vuoden 2019 tapaus saattanut jäädä toteamatta. Jos tilalla luomiset tai kuolleena syntymiset lisääntyvät, tulee syy aina selvittää.

Nautojen ja pienten märehtijöiden patologisanatomisia tutkimuksia lisätutkimuksineen tehdään Ruokavirastossa Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa ja Seinäjoella. Muistathan näytekylmiöt apuna obduktionäytteiden toimittamisessa.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 4/2023.

Kirsi Collin, Teija Kokkonen ja Laura London

Kirjoittajina ovat erikoistutkijat Kirsi Collin, Teija Kokkonen ja Laura London.

Jaa Lehti

EU-tuontivaatimusten koulutusta Länsi-Afrikassa

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Eläinlääkärinä työsuhteessa vai itsenäisenä yrittäjänä?

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Aasi ei ole pieni hevonen

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli