Kategoriat: 
Ajankohtaista Ruokaviraston tutkimuksista

Uusia tutkimuspaketteja tuotantoeläimen omistajille

Sorkkamätä on tarttuva kuolioinen tulehdus lampaiden ja vuohien sorkkavälissä ja sorkan sarveisessa. Tavallisin sorkkamädän oire on ontuminen.

Sorkkamädän aiheuttaa Dichelobacter nodosus –bakteeri yhdessä Fusobacterium necrophorum -bakteerin sekä kosteiden ja lämpimien olosuhteiden kanssa. Sorkkamädän diagnostiikka perustuu D. nodosus -bakteerin osoittamiseen (PCR) tulehtuneista sorkista, minkä lisäksi todetusta bakteerista tutkitaan sen virulenssitekijät. Ruokavirastolla on uusi tutkimuspaketti sorkkamädän varalle.

Paketti sisältää viiden eläimen näytteen tutkimisen. Näytteet otetaan vain sorkista,joissa on tulehdusmuutoksia sorkkaväleissä. Parhaan näytteen saa sorkkavälistä, joka on karvaton ja ihoa peittää vaalea, tahmainen, pahanhajuinen erite,joka leviää sorkkavälin seinämään pehmeän sarveisen rajalle.

Eläinlääkäri ottaa näytteen tulehdusalueen reunasta erityisellä näytteenottotikulla (eSwab).Yhdellä tikulla voi ottaa näytteet saman eläimen useammasta tulehtuneesta sorkasta. Vaihtoehtoisesti näytteeksi voi lähettää kuolleesta eläimestä noin 5x5x5 mm:n kudospalan sorkkavälistä steriilissä näyteputkessa.

Eläinlääkäri voi tilata maksuttomat näytteenottotarvikkeet Ruokavirastosta. Näytteet lähetetään Kuopion toimipisteeseen.

Lisätietoja: www.ruokavirasto.fi/laboratoriokasikirja

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 6/2021.

Teija Kokkonen

Kirjoittaja on erikoistutkija Teija Kokkonen.

Jaa Lehti

EU-tuontivaatimusten koulutusta Länsi-Afrikassa

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Eläinlääkärinä työsuhteessa vai itsenäisenä yrittäjänä?

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Aasi ei ole pieni hevonen

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli