Kategoriat: 
Puheenjohtajan palsta

Elämää epävarmuudessa

Jos sitä ajattelisi koko ajan, saattaisi päätyä siihen, ettei mitään kannata edes yrittää. Onnistumisesta kun ei ole takeita.

Ehkäpä elämässä onkin kyse siitä, että oppii elämään epävarmuuden ja epätietoisuuden kanssa. Olenko riittävän hyvä? Mitä muut ajattelevat minusta? Teenkö oikean ratkaisun vai kadunko tätä myöhemmin? Ehkä elämässä on vain opittava ymmärtämään, että riittävän hyvä on yleensä paras laatutavoite, on monia keinoja päästä maaliin ja harva ratkaisu täysin sulkee ovia uusilta suunnilta. Väärältä tuntunut ratkaisu voi ajan mittaan muuttua mielenkiintoiseksi mutkaksi elämänpolun varrella. Ihminen sopeutuu kaikenlaiseen ja ainakin virheistä oppii. Kollegoiden urapolkuja kuunnellessa hämmästyn kerta toisensa jälkeen, kuinka monipuolisia käänteitä matkan varrelle mahtuu ja se oma juttu löytyy, joskus jopa useita. Kysy huviksesi kollegalta hänen tarinaansa ja ylläty.

Tämä kevät on sodan, koronan ja talouden osalta ollut epävarma myös työmarkkinaneuvottelujen osalta. Vihdoin myös kuntapuolen sopimus saatiin pitkän neuvottelukevään jälkeen solmittua, työrauha aikaiseksi ja mahdollisuus keskittyä välillä muihin asioihin. Eläinlääkäriliitteen neuvottelutulos oli historiallinen siinä mielessä, että Kuntatyönantaja suostui noudattamaan viime kierroksella päivystysvapaisiin käytettyä matematiikkaa myös päivystyskorvauksiin.

Paikallisesti paremmiksi sovitut päivystyskorvaukset eivät näkyneet korvausten korotusten hinnassa, vaan sopimuksen korotusvaraa käytettiin vain niihin päivystyskorvauksiin, jotka tosiasiallisesti nousivat. Noin 54–55 prosenttia korotus sekä arki- että viikonloppupäivystyksen korvauksiin on prosentuaalisesti suuri, vaikka korottamisen varaa euromääräisesti pieniin korvauksiin edelleen jäi.

Kunta-alalle sovittu historiallinen palkkaohjelma tuo kunta-alan palkansaajille yhteensä 5,1 prosenttia ylimääräisiä korotuksia seuraavan viiden vuoden aikana. Kunnassa työskentelevien praktikko-, hygieenikko- ja valvontaeläinlääkärien työssä on paljon kehitettävää esimerkiksi palkkaohjelman tavoitteissa mainittujen henkilöstön saatavuuden ja työelämän laadun osalta. Neuvottelut Kuntatyönantajan kanssa jatkuvat heti syksyllä, vaikka juuri solmittu sopimus onkin kolme vuotta voimassa.

Eläinlääkäriliitteen osalta tulee vielä sovittavaksi liitteen kohtalo muun Lääkärisopimuksen siirtyessä hyvinvointialueiden alle. Vaikka poliittinen yhteisymmärrys vallitsee ympäristöterveydenhuollon tehtävien siirrosta hyvinvointialueille vuoden 2026 alusta, täytyy myös ylimenoaikana eläinlääkärien työn ehdoista sopia ja kirjata sovitut asiat. Lisäksi virallinen päätös siirrosta täytyy vihdoin saada tehtyä.

Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen aikoo nimetä selvityshenkilön arvioimaan eläinlääkärikoulutusta erityisesti eläinlääkäripulan ratkaisemisen näkökulmasta. Arviointia tehdään yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa. On hienoa, että ratkaisuja eläinlääkäripulaan selvitetään. Kuten edellisellä puheenjohtajan palstalla kirjoitin, syitä eläinlääkäripulaan on lukuisia ja niitä tulisi ratkaista monin eri keinoin. Toimintaympäristön muutoksiin auttavat eri keinot kuin ammatin itsensä aiheuttamaan kuormitukseen. Liitto pyrkii aktiivisesti vaikuttamaan oikeiden keinojen löytymiseen. Eläinlääkärien työssä jaksamiseen ja alalla pysymiseen on panostettava.

Liiton vaikuttamisen tueksi saimme jälleen hienon määrän vastauksia jäsenkyselyymme: lähes 700 jäsentä antoi arvokasta tietoa työstään. Vastaukset analysoidaan kesällä ja syksyllä on raportoinnin aika.

Syksyn valtuuskunnan vaalin ehdokasasettelun aika on nyt. Asetuthan ehdolle ja keräät vaaliryhmäsi viimeistään elokuussa. On tärkeää, että saamme kattavasti ehdokkaita eläinlääketieteen eri aloilta, jotta jäsenistö pääsee valitsemaan toiveidensa mukaisen valtuuskunnan.

Ennen syksyn koitoksia ladataan akkuja Suomen kesästä nauttien, istutaan illan ihanassa valossa eikä välitetä elämän epävarmuudesta.

Hyvää kesää!

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 4/2022.

Katri Kiviniemi

Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja

Jaa Lehti

Kenpä tietäis sen

Kategoriat: 
Pääkirjoitus

EU-tuontivaatimusten koulutusta Länsi-Afrikassa

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Eläinlääkärinä työsuhteessa vai itsenäisenä yrittäjänä?

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli