Kategoriat: 
Ajankohtaista Ruokaviraston tutkimuksista

Porojen raadonavaukset lähipalveluna

Viime vuosina haasteet ovat entisestään kasvaneet, kun kuljetusyritykset ovat laskeneet pakettien painorajoja ja nyt Matkahuolto on kokonaan lopettanut eläinnäytteiden kuljetukset. Poroeläinlääkärit ovat sen vuoksi joutuneet tyytymään toivottua heikompaan ja heikkenevään laboratoriodiagnostiikkatukeen.

Tänä vuonna Ruokavirasto sai yhdessä Helsingin yliopiston kanssa tutkimusrahoitusta Lapin ELY-keskukselta Porojen etäraadonavaus lähipalveluna (PORAUS) -hankkeeseen. Tarkoituksena on porautua porojen sairauksien ja kuolemien syihin, ja tämän lisäksi sopeuttaa Ruokaviraston diagnostisia palveluita kuljetuspalveluyritysten logistiikkamuutoksiin.

Nyt raadot saadaan Ouluun siten, että omistaja pakkaa ne peräkärryyn tai pakettiautoon ja vie itse raadot Ouluun jopa päivämatkan päähän. Hankkeessa raadonavaus toteutetaan Ruokaviraston kannalta etäpatologiana, mutta poron­omistajan kannalta lähipalveluna.

Hankkeeseen osallistujaksi on jo ilmoittautunut 12 poroeläinlääkäriä, mutta mukaan mahtuu enemmänkin. Eläinlääkärit suorittavat raadonavauksen poronomistajan avustuksella ja ovat yhteydessä Ruokaviraston patologiin. Yhteydenpidon mahdollistaa kehittynyt ja yhä kehittyvä digitalisaatio, joka sallii paitsi äänen, myös kuvan siirron reaaliaikaisesti.

Eläinlääkäri ottaa tarvittaessa näytteet bakteriologisiin, virologisiin, parasitologisiin sekä mikroskooppisiin kudosjatkotutkimuksiin. Näytteet toivotaan saatavan sopivissa kuljetuselatus- ja säilöntäaineissa postin kautta nopeasti ja hyvässä kunnossa Ouluun analysoitaviksi. Tutkimusvastausyhteenvedon laatii viraston kokenut patologi.

Moni poroeläinlääkäri on varmasti tehnyt raadonavauksia kentällä, mutta hanke järjestää koulutusta siihen osallistuville eläinlääkäreille avauskäytäntöjen yhdenmukaistamiseksi. Myös poronomistajia kurssitetaan avustamaan obduktiossa. Hanke jatkuu maaliskuun 2026 loppuun, minkä jälkeen diagnostiikan on tarkoitus jatkua sen mallin mukaan.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 7/2023.

Kirjoittajan Nimi

Kirjoittaja on PORAUS-hankeryhmä, villi- ja vesieläinterveyden jaosto Ruokavirastosta.

Jaa Lehti

Kenpä tietäis sen

Kategoriat: 
Pääkirjoitus

EU-tuontivaatimusten koulutusta Länsi-Afrikassa

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Eläinlääkärinä työsuhteessa vai itsenäisenä yrittäjänä?

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli