Kategoriat: 
Ajankohtaista Ruokaviraston tutkimuksista

Sieni-infektio fretin aivoissa

Fretillä, joka lienee ollut ulkomailta tuotu, oli ollut aiemmin silmä- ja korvaoireita. Fretti ei tukihoidosta huolimatta parantunut vaan sille kehittyi hermostollisia oireita, joten se lopetettiin ja lähetettiin Ruokavirastoon penikkatautiepäilynä.

Sienirakenteita korostava PAS-värjäys fretin isoaivoista, jossa tulehdusreaktion yhteydessä näkyy runsaasti sienihyyfejä. Hyyfien epäsäännöllinen haarautuminen ja vaihteleva paksuus ovat Mucorales-lahkolle tyypillisiä. Mittajana 20 µm siltä varalta, että pieni teksti ei kuvasta erottuisi.

Kuten valitettavan usein neurologisesti oireilevien potilaiden kanssa käy, ei fretissä todettu silmämääräisiä elinmuutoksia ruumiinavauksessa. Kudostutkimuksessa aivoissa todettiin kuitenkin voimakas kuolioiva ja märkäinen aivotulehdus, jota esiintyi lähes kaikissa aivojen osissa.

Tulehdusalueilla nähtiin runsaasti sienihyyfejä, joiden rakenteiden muodon perusteella kyseessä on todennäköisimmin Mucorales-lahkon sieni. Sienen aiheuttama voimakas tulehdusreaktio ja sen aiheuttama aivokudoksen vaurio ovat olleet syynä fretin oireisiin.

Mucorales-lahkon sienet ovat pääsääntöisesti ympäristöperäisiä sieniä, jotka aiheuttavat opportunistisia tartuntoja erityisesti yksilöillä, joiden vastustuskyky on jostain syystä alentunut. Ihmisillä itiöt pääsevät elimistöön yleisimmin hengitysteiden tai ihohaavan kautta, ja tulehdusta tavataan tyypillisesti hengitysteissä ja aivoissa.

Eläimillä todetut tartunnat ovat kohtalaisen harvinaisia, mutta niitä on viimeisen 10 vuoden aikana raportoitu erityisesti merinisäkkäillä ja koirilla. Fretillä on kuvattu yksittäinen Mucorales-lahkon aivotulehdus vuonna 1984. Eläimillä tartuntaportti jää usein epäselväksi.

Kyseisessä tapauksessa fretistä ei löydetty vastustuskykyä alentavaa muuta sairautta. Vastustuskyvyn toiminnallisia synnynnäisiä heikkouksia ei pystytä ruumiinavaustutki muksessa todentamaan.

Kuvassa on sienirakenteita korostava PAS-värjäys fretin isoaivoista, jossa tulehdusreaktion yhteydessä näkyy runsaasti sienihyyfejä. Hyyfien epäsäännöllinen haarautuminen ja vaihteleva paksuus ovat Mucorales-lahkolle tyypillisiä.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 8/2022.

Henna Pekkarinen

Kirjoittajana on erikoistutkija, tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri Henna Pekkarinen.

Jaa Lehti

EU-tuontivaatimusten koulutusta Länsi-Afrikassa

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Eläinlääkärinä työsuhteessa vai itsenäisenä yrittäjänä?

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Aasi ei ole pieni hevonen

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli