Kategoriat: 
Pääkirjoitus

Vaalit on käyty – uusi valtuuskunta on valittu

Vaalit on nyt pidetty ja jäsenet ovat saaneet äänestää omia ehdokkaitaan. Vaalilautakunta vahvisti tuloksen ja uusi valtuuskunta aloitti toimintansa järjestäytymiskokouksessa marraskuussa. Varsinainen toimintakausi alkaa ensi vuoden alusta. Useita valtuustokausia istuneena vahvistan, että valtuuskunnan toiminta on mielenkiintoista ja opettavaista. Valtuuskunnassa konkretisoituu ammattikunnan monialaisuus ja osaamisen kirjo.

Valtuuskunnan tehtävänä on muun muassa valita liiton puheenjohtaja, hallitus ja luottamusneuvosto sekä ohjata ja valvoa hallituksen toimintaa. Uusi valtuuskunta pääsi ensi töikseen valitsemaan liitolle uuden puheenjohtajan, kun nykyisen puheenjohtajan kausi päättyy vuoden vaihteessa.

Valtuuskunnan käsittelemä toimintasuunnitelma ja kokouksissa käymä keskustelu ohjaa liiton toimintaa jäsenten toivomaan suuntaan.

Valtuuskunnan vaalit käytiin toista kertaa sähköisenä äänestyksenä. Äänestyksen järjestäminen oli rutinoitunutta ja äänestys sujui vaikeuksitta. Tiedottamisella oli näissäkin vaaleissa suuri merkitys, kun äänestysaktiivisuus nousi niinä päivinä, kun liitto muistutti vaaleista ja äänestämisestä. Sähköinen äänestäminen on vaivatonta ja helppoa kunhan ohjeet ovat selkeät ja riittävät. Eläinlääkärit eivät tunnetusti lue ohjeita kovin huolella. Tällä kertaa ohjeet olivat riittävän yksityiskohtaiset eikä äänestyksessä ollut vaikeuksia. Kiitos ohjeiden päivittämisestä kuuluu liiton toimistolle ja vaalilautakunnan kokeneille jäsenille.

Valtuuskunnan vaalit kiinnostivat ehdokkaita ja äänestäjiä. Ehdokasasettelun aikana keskustelu oli kiihkeää ja vaalityö uutteraa. Ehdokkaiden kalastelu onnistui, sillä ehdokkaita oli yli kaksinkertainen määrä valittuihin verrattuna. Äänestysaktiivisuus oli ammattiliittojen vertailussa varsin hyvä, varsinaisilla jäsenillä 24,7 prosenttia ja opiskelijoilla 26 prosenttia. Äänestysaktiivisuus on lievässä laskussa, vaikka äänestäminen onkin helppoa. Edellisissä vaaleissa varsinaisista jäsenistä 27 prosenttia käytti oikeuttaan äänestää. Opiskelijoiden äänestysaktiivisuus oli tuolloin 30 prosenttia. Opiskelijoiden äänestysaktiivisuus on ilahduttavaa, eikä nuoriso olekaan pilalla. Äänestysaktiivisuus ennustaa kiinnostusta liiton toimintaan myös tulevaisuudessa.

Valtuuskunnan jäsenistä vaihtui noin 60 prosenttia, uusista jäsenistä tosin osa on vanhoja konkareita. Uuden valtuuskunnan kokoonpano vastaa melko hyvin jäsenten työskentelyaloja sekä maantieteellistä sijoittumista. Yksityisten työntekijöiden edustus ei aivan vastaa työntekijöiden suhteellista määrää jäsenkunnasta, mutta valitut kolme edustavat erinomaisesti työntekijöitä. Opiskelijajäsenet edustavat kumpaakin tiedekuntaa, toinen Helsingin ja toinen Tarton yliopistoa. Tartossa opiskelee noin 30 prosenttia valmistuvista eläinlääkäreistä.

Eläinlääkäriliitto ja valtuuskunta sen toimintaa ohjaavana toimijana ajaa kaikkien eläinlääkärien etuja. Tehtävä on välillä haastava, sillä jäseninä on yrittäjiä ja heidän työntekijöitään. Uskon, että uusi valtuuskunta onnistuu tehtävässään hyvin. Pääasia on, että yhteisten asioiden ajamiseen on intoa ja kykyä.

Onnea ja menestystä Eläinlääkäriliiton uudelle valtuuskunnalle, hyvää joulua ja menestyksellistä uutta vuotta!

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 8/2022.

Kirsi Sario

Vaalilautakunnan puheenjohtaja vuonna 2022

Jaa Lehti

Kenpä tietäis sen

Kategoriat: 
Pääkirjoitus

EU-tuontivaatimusten koulutusta Länsi-Afrikassa

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Eläinlääkärinä työsuhteessa vai itsenäisenä yrittäjänä?

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli