Kategoriat: 
Puheenjohtajan palsta

Yhdessä olemme enemmän

Valta vaihtuu uuden vuoden alkaessa. Haluan toivottaa Mikolle paljon onnea tulevassa tehtävässään! Samalla haluan kiittää Riku Pukosta rohkeudesta asettua ehdolle puheenjohtajavaalissa. Oli hienoa päästä valitsemaan liiton puheenjohtaja vaaleilla.

Kun minut kolme vuotta sitten valittiin liiton puheenjohtajaksi, odotin innolla vilkasta vuorovaikutusta eläinlääkärien kanssa, verkostoitumista ja uusien ihmisten tapaamista. Mutta kuten usein elämässä, kävikin aivan toisin. Jos minun nyt pitäisi kuvailla päättyvää puheenjohtajakauttani yhdellä sanalla, valinta olisi helppo: korona.

Koronapandemia alkoi heti kauteni alussa ja vaikutti siihen kaikkina kolmena vuotena. Näkyvin vaikutus on tietysti ollut kaiken liiton toiminnan siirtyminen etätoteutukseen: Eläinlääkäripäivät, jäsentilaisuudet, sidosryhmien tapaamiset, hallituksen ja valtuuskunnan kokoukset, valiokuntien toiminta, Fennovetin koulutukset. Mitään ei voinut tehdä kuten ennen. Ei näkyvin, mutta suurin vaikutus on kuitenkin ollut, että paljon resursseja on käytetty koronan takia muuttuneisiin toimintoihin. Valtuuskunnan kokouksiakin on järjestetty kaksi ylimääräistä Eläinlääkäripäivien järjestelyistä päättämiseksi ja hallituksen ylimääräisiä kokouksia vielä paljon enemmän. Korona vaikutti liiton toimintaan vähentämällä resursseja muiden asioiden tekemisestä.

Toki koronan lisäksi kaudellani on tapahtunut paljon muutakin. Jos kauden kuvailuun saisi käyttää vaikka seitsemää sanaa, on jo vaikeampi päättää, mitä valitsee. Koronan lisäksi ottaisin sanat Ukraina, eläinlääkäripula, hyvinvointilaki, eläinlääkintähuolto, mentorointi ja kollegiaalisuus.

Ukrainan sodan alkaminen järkytti meitä alkuvuodesta ja vaikutti eri tavoin meidän kaikkien töihin ja arkeen ja vaikuttaa edelleen. Eläinlääkäripula on pahentunut viime vuosina ja näkynyt yhä enemmän eläinlääkärien toimintakentässä. Pulan lisäksi on onneksi keskusteltu paljon myös ratkaisuista. Eläinten hyvinvointilaki näyttää viimein, yli vuosikymmenen kestäneen valmistelun jälkeen tulevan voimaan viimeistään vuoden kuluttua. Paljon on vuosien varrella lakiin vaikutettu ja työtä jatketaan edelleen, kun seuraavaksi valmistellaan lakiin liittyvät asetukset. Uuden eläinlääkintähuoltolain valmistelu alkoi samaan aikaan koronan kanssa ja huipentui omalta osaltani muutama viikko sitten kuultavana olemiseen eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa. Uusi laki tulee työllistämään liittoa paljon myös vahvistamisensa jälkeen, mutta on hyvä saada lain valmisteluprosessi päätökseen.

Nuorten työelämään siirtymisvaiheen tukeminen on ollut paljon esillä kaudellani. Yhtä lailla myös vanhempien eläinlääkärien työssä jaksaminen on puhuttanut. On hienoa, että mentoroinnin pilottiprojekti pääsee alkamaan ensi keväänä ja voimme kehittää mentorointia alallemme. Uskon, että saamme mentoroinnista toimivan ja konkreettisen keinon tukea nuoria työuran alussa.

Ja kaiken aikaa liiton kantavana toiminta-ajatuksena on ollut kollegiaalisuus. Yksi Eläinlääkäriliiton tärkeimmistä tavoitteista on edistää kollegiaalisuutta ja sen edistäminen osoittautuu aina uudelleen tarpeelliseksi.

Uudella valtuuskuntakaudella pääsemme jännittämään, ehtivätkö nyt eduskunnan käsittelyssä olevat tärkeät lait ajoissa valmiiksi, päätetäänkö ympäristöterveydenhuollon siirtämisestä hyvinvointialueille ja keksitäänkö eläinlääkäripulaan riittävät lääkkeet.

Aika liiton puheenjohtajana on ollut varsin haastavaa, mutta antoisaa. Aina on ollut suuri kunnia edustaa eläinlääkäreitä. Tässä viimeisessä puheenjohtajan palstassani haluan esittää kiitokset kaikille, joiden kanssa tätä työtä on tehty yhdessä. Kiitokset liiton toimistolle sekä Fennovetin ja Tiliellin väelle. Kiitos valtuuskunnalle, hallitukselle ja valiokunnille uutterasta vapaaehtoistyöstänne. Ja kiitos ihan jokaiselle, joka on ollut apuna ja tukena. Tiedätte kyllä, keitä tarkoitan.

Olen ollut liiton toiminnassa mukana 15 vuotta ja sitä ennen opiskeluaikana EKYn toiminnassa. Tämän puheenjohtajakauteni jälkeen olen entistä vakuuttuneempi siitä, että liittoa tarvitaan. Paljon on kolmen vuoden aikana tehty töitä, mutta maailma ei ole vieläkään tullut valmiiksi. Kolmen muskettisoturin tunnuslause ”Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta!” pitää edelleen pintansa. Yhdessä olemme enemmän.

Rauhallista joulun aikaa ja onnea uuteen vuoteen.

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 8/2022.

Katri Kiviniemi

Suomen Eläinlääkäriliiton puheenjohtaja

Jaa Lehti

EU-tuontivaatimusten koulutusta Länsi-Afrikassa

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Eläinlääkärinä työsuhteessa vai itsenäisenä yrittäjänä?

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli

Aasi ei ole pieni hevonen

Jäsenille
Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli