Siirry sisältöön

Yrittäjäkassaan liitytään itse

Yrittäjille tarkoitettuja työttömyyskassan jäsenenä saat ansiosidonnaisen työttömyysturvan. Työttömyyskassaan tulee liittyä itse, vaikka oletkin jäsenemme.

Yrittäjän työttömyysturva

Yrittäjien työttömyyskassoja on Suomessa yksi, Yrittäjäkassa. Yrittäjät eivät saa etuja palkansaajakassasta.

  • Yrittäjäkassan vuosimaksu on reilut kaksi prosenttia noin 10.000 euroa ylittävän vuositulon osalta. Katso tarkemmin Yrittäjäkassan sivuilta.
  • Jos yrittäjä jää työttömäksi, toimeentuloa saa joko työmarkkinatuen tai työttömyyspäivärahan muodossa. Jälkimmäinen voi olla ansiopäivärahaa tai peruspäivärahaa. Yrittäjän kannattaa harkita, onko yrittäjän työttömyyskassaan kuuluminen hänelle tarpeellista vai ei. Yrittäjän työttömyyden kriteerit ovat melko tiukat:
    • Yritystoiminnan tulee olla kokonaan lopetettu tai oma työllistyminen yrityksessä päättynyt. Yritystoiminnan lopettaminen tapahtuu yrityksen poistamisella ennakkoperintä- ja arvonlisäverorekistereistä ja lopettamalla YEL:n maksaminen. Yritystä ei enää tarvitse poistaa kaupparekisteristä.
    • Päivärahaa saadakseen on ilmoittauduttava työnhakijaksi TE-toimistoon, jossa tutkitaan yritystoiminnan tai työllistymisen päättyminen.

Varmuutta yritystoimintaan

Yrittäjyys sisältää aina riskejä ja niihin voi varautua jo ennalta esimerkiksi erilaisten vakuutuksien ja työttömyysturva avulla.