Kategoriat: 
Eläinlääkintähuoltolain uudistus
Juristi vastaa

Eläinten potilastietoihin liittyvät vastuut ja velvollisuudet

Uuden lainsäädännön voimaan tulon myötä myös potilastietoihin liittyvät säilyttämisvastuut ja tietosuojavelvoitteet siirtyvät yksiselitteisemmin eläinlääkäripalveluiden tarjoajille myös kunnaneläinlääkärien ja toisen klinikalla työskentelevien ammatinharjoittajien osalta. Vastuu potilastietojen laatimisesta säilyy kuitenkin hoitavalla eläinlääkärillä. Tässä artikkelissa keskitytään pääasiassa lakimuutoksen jälkeiseen tilanteeseen.

Vielä voimassa olevan eläinlääkärinammatin harjoittamislain 15.1 § mukaan vastuu potilastiedoista ja niiden säilyttämisestä on yksittäisellä eläinlääkärinammatin harjoittajalla. Potilastietojen laatimisesta ja säilyttämisestä annetulla asetuksella on kuitenkin mahdollistettu yhteisen potilastietojärjestelmän käyttö, mikäli eläinlääkärit työskentelevät samalle palveluntuottajalle tai muuten saman toimeksiantajan eli yleensä yksityisen klinikan lukuun. Potilastietoihin liittyvät vastuut ja oikeudet jäävät näissä tapauksissa kuitenkin usein epäselviksi.

Lakimuutoksen yhtenä keskeisenä tavoitteena onkin ollut selkeyttää potilasasiakirjojen säilyttämiseen liittyviä vastuita niissä tapauksissa, joissa eläinlääkäri työskentelee eläinlääkäripalveluja tarjoavan oikeushenkilön palveluksessa.

Vastuu potilastiedoista uuden lain mukaan

Ammatinharjoittamislain uuden 15 §:n 1 ja 2 momenttien mukaan: Eläinlääkärinammatin harjoittajan on laadittava ja säilytettävä tutkimiaan tai hoitamiaan eläimiä koskevat potilasasiakirjat, joihin sisältyvät keskeiset potilaan tunnistamista, sen terveydentilan määrittämistä sekä annettua hoitoa tai lääkitystä koskevat tiedot ja asiakirjat. Säilyttämisvastuusta silloin, kun eläinlääkärinammatin harjoittaja työskentelee eläinlääkintähuoltolaissa (285/2023) tarkoitettujen eläinlääkäripalvelujen tuottajana toimivan oikeushenkilön palveluksessa tai lukuun, säädetään kuitenkin mainitussa laissa. Vastaavasti uuden eläinlääkintähuoltolain 13.4 §:n mukaan: Järjestäjä vastaa sen toiminnassa syntyneiden eläinlääkärinammatin harjoittamisesta annetun lain 15 §:ssä tarkoitettujen potilasasiakirjojen säilyttämisestä yksittäisten eläinlääkärinammatin harjoittajien sijasta. Kunnaneläinlääkärien sijaisten osalta tästä voidaan kuitenkin joissain tapauksissa poiketa. Vastaava yksityisiä eläinlääkintäpalveluita koskeva säännös löytyy lain 25.3 §:stä. Lähtökohtaisesti vastuu siis siirtyy yksittäisiltä eläinlääkäreiltä eläinlääkäripalveluiden tuottajille.

Eläinlääkintähuoltolain esitöistä löytyvissä perusteluissa on katsottu, että ainoastaan työnantajaorganisaatiolla on käytännössä mahdollisuus vastata rekisterinpidosta kokonaisuutena sillä tavoin kuin tietosuojavaatimukset edellyttävät.

Lisäksi todetaan, että asiakkailla on usein oletuksia sen suhteen, että heihin ja heidän omistamiinsa eläimiin liittyvät tiedot säilyvät sen toimijan hallussa, joka palvelun on tuottanut, eivätkä esimerkiksi siirry yksittäisten eläinlääkäreiden mukana toisten organisaatioiden tai yritysten haltuun.

Vastuut ja oikeudet toimittaessa ammatinharjoittajana toisen klinikalla

Klinikka vastaa potilastiedoista lähtökohtaisesti myös eläinlääkärin toimiessa ammatinharjoittajana toisen omistamalla klinikalla, ja potilastiedot kuuluvat klinikalle.

Poikkeuksena voisi olla tilanne, jossa eläinlääkäri käyttää omaa potilasohjelmistoa ja laskuttaa itse asiakkaitaan ja vain maksaa klinikan tilojen ja palveluiden käytöstä erikseen. Tällöinkin asiasta kannattaa sopia kirjallisesti klinikan kanssa tehdyssä sopimuksessa.

Lisäksi tulee aina varmistaa, että eläinten omistajia informoidaan tietosuojalainsäädännön mukaisesti siitä, kuka potilastiedoista vastaa ja miten niitä käsitellään. Mikäli eläinlääkäri tarjoaa eläinlääkäripalveluita itsenäisesti ammatinharjoittajana eikä toisen omistaman klinikan kautta, on hän yhä itse vastuussa potilastiedoista, niiden säilyttämisestä ja niihin liittyvistä tietosuojavelvoitteista.

Vastuut vaihdettaessa potilas-ohjelmistoa tai lopetettaessa toiminta

Jos potilastietojärjestelmää vaihdetaan tai toiminta lopetetaan, tulee varmistaa, että vanhat tiedot ovat saatavilla laissa määrätyn vähimmäissäilytysajan.

Tämä onnistuu sopimalla tietojen siirtämisestä järjestelmästä toiseen tai esimerkiksi niin, että potilasohjelmiston toimittajan kanssa sovitaan ohjelmiston siirtämisestä tilaan, jossa potilastietoja on mahdollista tarkastella mutta uusia merkintöjä ei voida enää tehdä. 

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Eläinlääkärilehdessä 1/2025.

Veera Kurenlahti

Asiantuntijaeläinlääkärijuristi, ELL, ON, Suomen Eläinlääkäriliitto

Kun kaipaat työsuhdejuristiemme apua, voit olla sähköpostitse yhteydessä lakipalveluumme. Voit kysyä juristeilta neuvoa työ- ja virkasuhdejuridiikkaan liittyvissä asioissa tai kysymyksissä, olitpa sitten palkansaaja- tai yrittäjäjäsen. Ole yhteydessä hyvissä ajoin, lakipalvelussa voi olla ajoittain ruuhkaa.

Jaa Lehti

Eläinlääketiede lisää aloituspaikkoja ja yhteiskunnan muutoskestävyyttä

Kategoriat: 
Pääkirjoitus

Eläinlääkärin ääni mediassa

Kategoriat: 
Puheenjohtajan palsta

Julkiset eläinlääkintäpalvelut ja järjestämisvastuu uuden lain mukaan 

Kategoriat: 
Asiantuntija-artikkeli
Eläinlääkintähuoltolain uudistus