Työehtoasiat
Monimutkaistuvassa työelämässä on olennaista, että ammattikuntaa edustaa vahva edunvalvoja, joka ymmärtää alan haasteet ja dynamiikan sekä omistaa laajan mandaatin edustaa kaikkia sen jäseniä. Mitä laajempi jäsenistön kattavuus on, sitä painoarvoisempi ja vaikuttavampi liiton harjoittama edunvalvonta ja vaikuttamistyö ovat.
Eläinlääkärien ammattikunnalla on pitkät perinteet työelämän ehtojen kehittämisessä, alkaen vuodesta 1892, jolloin Eläinlääkäriliitto perustettiin. Vuosikymmenten aikana liitto on kumuloinut merkittävän määrän tietoa ja kokemusta, joka mahdollistaa eläinlääkärien työn ja ammattikunnan tarpeiden syvällisen ymmärtämisen. Tämän historian ja asiantuntemuksen myötä liitto on asemoitunut eläinlääkärien työelämän ehtojen ja ammattikunnan edunvalvonnan keskeiseksi toimijaksi, pystyen tehokkaasti edistämään ja suojelemaan eläinlääkärien etuja nykypäivän yhä monimutkaisemmassa työelämässä.
Eläinlääkärien toimialan sopimukset ja työsuhdeneuvottelut
Julkinen sektori (kunnat, valtio, yliopisto)
Koostuu kollektiivisopimuksista, eli niin kutsutuista työehtosopimuksista, eli TES:stä.
- Kuntien kunnaneläinlääkärit, valvontaeläinlääkärit ja hygieenikot: Lääkärisopimus (jota täydentää Kunnallinen työ- ja virkaehtosopimus (KVTES).
- Ruokavirasto, ministeriöt, Fimea, Puolustusvoimat ym.: Valtion virka- ja työehtosopimus (VES), joita tarkentavat paikallisesti tehdyt sopimukset.
- Helsingin yliopisto: Yliopistojen yleinen työehtosopimus.
Eläinlääkäriliitto valvoo julkisen sektorin eli kunnan, valtion ja yliopistosektorin jäsentemme ammatillisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia etuja. Keskeisellä sijalla ovat virka- ja työehtosopimukset.
Lue lisää julkisen puolen työehtosopimusneuvotteluista.
Yksityinen sektori
Alalla ei ole työehtosopimuksia, koska työpaikat ja työsuhteet ovat heterogeenisia. Yksityiselle puolelle on laadittu:
- Työelämän lakipaketti.
- Eläinlääkäriliiton työehtosuositus ja muuta liiton laatimat suositukset auttavat yksittäisissä työsopimusneuvotteluissa sopimaan juuri kyseiseen työsuhteeseen liittyen sopivimmalla tavalla.
- Yksityisen sektorin yrittäjillä on lisämateriaaleja työnantajuuteen liittyen.
Yksityinen sektori työllistää merkittävän määrän Eläinlääkäriliiton jäsenistä. Yksityisen sektorin eläinlääkärien työehdot ovat moninaiset, mikä heijastuu alueen heterogeenisuudesta. Tämän vuoksi yksityisellä sektorilla ei ole yhteistä työehtosopimusta.
Työehtosopimuksen puuttuminen johtuu osittain siitä, että sopimus pyrkisi yhdenmukaistamaan työehtoja pitkällä aikavälillä, luoden alan ”normaalin”, joka saattaisi tehdä poikkeavista ehdoista neuvottelemisen haasteellisemmaksi. Lisäksi työehtosopimuksen neuvottelu vaatii aina kompromissin työnantaja- ja työntekijäpuolen välillä, mikä voi olla haastavaa alan laajassa ja monimuotoisessa kontekstissa.
Eläinlääkärien työn luonteen vuoksi, jossa työsidonnaisuus on jo valmiiksi vahvaa, työaikajoustojen hyödyntäminen työlainsäädännön tarjoamalla tavalla ei välttämättä ole alalle edullista. Nämä joustot on tyypillisesti suunnattu valtakunnallisille työmarkkinaosapuolille. Sama peruste pätee myös yksityisalan lääkäreihin, jotka niin ikään työskentelevät ilman työehtosopimusta. Yhteistyö Keskusjärjestö Akavan ja muiden akavalaisten liittojen kanssa on olennainen osa tätä edunvalvontatyötä.